Csepp csepp csepereg
Bárcsak a valóságban is ilyen egyszerűen lehetne alkalmazkodni az időjáráshoz. Szerencsére nekünk most sikerült

 

img_20200708_143646.jpg

Bárcsak a valóságban is ilyen egyszerűen lehetne alkalmazkodni az időjáráshoz. Szerencsére nekünk most sikerült.

 

Hozzávalók

  • Kartonpapír
  • Fonal
  • Szívószál
  • Olló
  • Ragasztó

 

Elkészítés

Az alapnak kék színű kartonpapírt használtunk, természetesen, ezt festési technikával is bármikor elérhetitek otthon, ha épp nincs kék színben megfelelő alap. Elsőként az alaplap méretéhez igazodva felrajzoltunk majd kivágtunk egy felhőformát. Az alaplapunk magasságát figyelembe véve levágtuk a fonalakat. Először ezeket ragasztottuk fel az alaplapra, úgy hogy a később felhelyezett felhő majd takartja a ragasztási pontokat. A felhőt tehát a fonalak rögzített végénél ragasztjuk fel. Ezek után a szívószálat darabokra vágjuk, ha kisebb korosztály számára készítjük a játékot érdemesebb a nagyobb méretű szívószállal dolgoznunk, hogy könnyebb legyen a fűzés a kicsiknek is. A felvágott szívószál darabokat tetszőlegesen felragasztjuk az alapunkra. Itt dolgozhatunk függőleges vonala mentén vagy más mintázatot leíró vonalakat is kitalálhatunk, amik tovább színesítik a végleges játékunkat.

 

Játék menete/Tapasztalatok

A csepp - csepp játék elsősorban egyszemélyes játéktevékenység, amely kiemelkedő módon fejleszti a finom motorikus alap készségeket. A játék menete igazából egyértelmű, amikor már a kezünkben tartjuk az elkészült eszközünket. A fonalak befűzése a szívószálakba. Azon felül, hogy nagyon aprólékos mozdulatokkal kell elvégezniük a gyerekeknek ezeket a feladatokat, további kihívások elé állítja őket a szívószálak sorrendiségének kitalálása, felismerése. Ezen ponton már a szabályfelismerés képessége is nagy szerepet kap. Logikai gondolkodásuk ez úton is fejlődik. Azt tapasztaljuk, hogy ez a játéktevékenység pontosan addig köti le a gyerkőcök figyelmét, amíg a konkrét feladatot végrehajtják, tehát ne számítsunk arra, hogy órákig fűzögetik majd a fonalakat, de azon időre, amíg tart a tényleges játék, nagyon koncentráltan nagy figyelemmel vannak jelen a folyamatban. Mint a legtöbb Montessori vagy Montessori alapú játéknál úgy itt is megvan az az előnyünk, hogy nagyon könnyen tudunk létrehozni játéksorozatokat, amik ugyanazon fejlesztési területet érintik, mégis mivel változatos így nem lesz unalmas, tehát kellőképpen begyakorolhatóak az adott mozgássorok. Készíthettek a felhő mellé napocskát, szivárványt, kísérletezhettek a fonalak befűzés után kirajzolt mintáival. Határ a csillagos ég.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1216104124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mindennapi Montessori

Friss topikok

süti beállítások módosítása