Márton napi vigadalom a Kölyökházban, mi így ünnepeltünk idén
Márton napi vigadalom a Kölyökházban, mi így ünnepeltünk idén

herfst-windlichten5.jpg

Minden héten igyekszünk olyan alap tematikát választani a foglalkozásainkhoz, amelyek minden esetben alkalmazkodnak az éppen aktuális évszakhoz, ünnepekhez, jeles napjainkhoz. Fontosnak tartjuk, hogy ezen néphagyományok épp úgy megőrzésre kerüljenek, mint ahogy bevezetésre kerülnek az új hagyományok, ünnepek is.

Érdekes dolog egészen kicsi gyerekeknek elmagyarázni, hogy mi is az a Márton nap. Miről szól ez az ünnep, honnan ered. Pedagógiánk alapját minden ...

Iskola előkészítő foglalkozások Montessori módszerrel
Iskola előkészítő foglalkozások Montessori módszerrel

teal_warm_feel_art_school_photo_collage.jpg

Sokak számára elérkezett az iskolakeresés izgalmas, de nagyon sok kérdéssel is járó időszaka. Nagyon nehéz feladat ez minden szülőnek, hiszen egyetlen egy cél vezérel minket ebben az időszakban, megtalálni gyermekünk számára a legjobb intézményt, ahol majd a játékos óvodai évek után biztos és féltő, gondoskodó kezekben tudhatjuk őket. Ugyanakkor nem elég kiválasztani az intézményt, elintézni, hogy a bekerülés is zökkenőmentes legyen a választott ...

Csendjáték, ami örömkönnyeket csalt a szemünkbe
Csendjáték, ami örömkönnyeket csalt a szemünkbe

dscn5204.JPG

Nyáron nem könnyű tartalmas programot találni az ovisoknak és kisiskolásoknak, a szünet pedig hosszú ahhoz, hogy a szülőkkel tölthessék a gyerekek napjaikat.

Így több éves hagyományainknak megfelelően tematikus heteket szerveztünk a gyerkőcöknek, hogy igazán jó programokon vehessenek részt, s játékosan és valami újat kipróbálva teljen a szünidő. Az idén együtt kalózkodtunk, kuktáskodtunk, felfedezővé váltunk és játékkészítőkké lettünk a ...

Színes hengerek a Montessori eszköztárban
Színes hengerek a Montessori eszköztárban


montessori_szines.jpg

  Hogy néznek ki az eszközök?

A színes hengerek a Montessori hengersor dimenzióival megegyező elemeket tartalmaznak. Az eszköz négy fadobozból áll, melyekben különböző színű (piros, kék, sárga, zöld) hengerek találhatók. Mindegyik doboz 10 -10 kiterjedésükben eltérő hengert tartalmaz.
· a piros dobozban változó átmérőjű hengerek találhatók
· a kék doboz hengerei változó magasságúak
· a sárga dobozban változó magasságúak és átmérőjűek a ...

Montessori otthon
Montessori otthon

toddler-busy-bags-final-16.jpg

Nem is gondolnánk mennyi mindenből készíthetünk fejlesztő játékokat gyermekünk számára. A játékok elkészítése is könnyedén válhat közös tevékenységgé. Az elkészült fejlesztőjátékok pedig garantálják a gyerkőcök számára is a könnyed és minőségi szórakozást.

Egy igen egyszerűen elkészíthető játékot hoztam nektek mára a színek érzékeléséhez. A színmintákhoz kartonokat festettem le, melyekből alaplapokat és csipeszre ragasztható ...

Megérkeztek Montessori hengersoraink!
Megérkeztek Montessori hengersoraink!

montessori.jpg

A Montessori módszer alapja, hogy a gyerek megtanulják érzékelni az apró különbségeket is valamennyi érzékelési területen. Maria Montessori nagyon sok eszközt dolgozott ki az érzékelés fejlesztéséhez, ezek közül most a hengersorokat mutatjuk be nektek, melyeket a gyerekek meglepően szeretnek, s a mai napig az egyik legnépszerűbb Montessori játékként tartják számon.

Hogy néznek ki a hengersorok?

4 féle hengersor létezik. Mindegyiknek egy nagy, fél méteres ...

Csendjáték
Csendjáték


adorable-animal-beautiful-573258.jpg

Mi is az a csendjáték?

Hogyan játsszuk és miért fontos gyermekünk számára?

A pici gyerekek számára a hangzavar, a túl erős hangok frusztrációt okozhatnak. A túl nagy hangzavar elfárasztja, izgávává, esetleg agresszívvé teszi a gyerekeket, túlpöröghetnek és nehezen válnak újra nyugodttá.

A csendjáték során a gyerekek megtanulnak csendben figyelni, mozogni és munkálkodni, vagyis játszani.

4 hónapja kezdtünk csendjátékot játszani családi ...

Mi is az a Montessori módszer?
Mi is az a Montessori módszer?

 

crayons-coloring-book-coloring-book-159579.jpeg

Az alternatív pedagógiai irányzatok, nevelési elvek manapság reneszánszukat élik. Egyre nagyobb figyelmet kapnak, nem csak pedagógusi, hanem szülői oldalról is.  Mára már szinte mindenki naponta keresgél az interneten. Hol saját szórakoztatásunk végett szörfölgetünk, s van, hogy csak elütjük az időnket a keresgéléssel. Az interneten való keresgélés minden negatív hátulütőjével együtt azonban lehetővé teszi azt is, hogy a szülők, leendő szülők ...

Elég egy jó ötlet
Elég egy jó ötlet

background-blur-chestnut-206868.jpg

Sokszor elég egy jó ötlet

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy sok esetben még komolyabb előkészületeket sem igényel, hogy gyermekünk számára olyan játékot tudjunk ajánlani, amely megfelelően segíti fejlődését és játékban való elmélyülését.

Családi bölcsődei csoportjainkban először az érzékelés és gyakorlati élet témaköreihez kezdtünk a Montessori módszernek megfelelő játékokat készíteni a gyerekeknek.

Ősz volt, s gesztenyefák állnak a ...