Gombolgatós
Észrevétlenül fejlődő kézügyesség. Gombolgatásra fel.

og3a3623.JPG

og3a3621.JPG

 

Észrevétlenül fejlődő kézügyesség. Gombolgatásra fel.

 Hozzávalók

  •  textil szalag
  • gomb
  • tű és cérna a varráshoz
  • filc lapok

 

Elkészítés

 Nagy előnnyel indulnak most azok a szülők, akik tudnak varrni. Tegyük hozzá, hogy nem kell azonnal kisestélyi nehézségű szabásmintákra gondolni, de azért egy két öltésre szükségünk lesz a következő játék elkészítéséhez. Válasszunk egy textil szalagot. Dolgozhatunk méteráru boltban is kapható szalaggal, de bármilyen otthon található textilből kivághatunk egy csíkot, aminek az oldalait levarrjuk, hogy ne fusson fel a használat közben. A szalagból bőven elegendő egy arasznyi hosszúságú darabbal dolgoznunk. Aminek az egyik végére egy nagyobb méretű gombot varrunk. Mi a másik végére egy szalagzáró fém klipszet helyeztünk, de ez főleg a mostani helyzetben egész nyugodtan elhagyható, csak esztétikai szerepe van, a játékfolyamatot azonban nem befolyásolja. A kiválasztott filc lapból egyforma négyzeteket vágunk. Arra figyeljünk, hogy a négyzeteket kényelmesen meg lehessen fogni, illetve még az elején nézzük meg, hogy a már felvarrt gombunknak mekkora nyílásra van szüksége, hogy akadás nélkül át tudjuk bújtatni. Ezt a nyílást ollóval a filclapok közepére vágjuk és el is készültünk a gombolgatós játékunkkal.  

 

A játék menete/tapasztalataink

 A feladatunk a következő a filc lapokat a szalagra kell felfűznünk. Minden felfűzésnél gyakoroljuk a gombolás technikáját. Bár nekünk lehet, hogy egy nagyon egyszerű feladatnak és mozdulatsornak tűnik, hiszen napjába annyiszor elvégezzük és már fel sem tűnik. Viszont a gyerkőcök számára nagyon is nehéz folyamatról van szó. A montessori módszer egyik alap gondolata, hogy olyan fejlesztő játékokat kínál a gyerekeknek, ami a képességeik fejlesztését olyan gyakorlatban és a hétköznapokban megtalálható folyamatokon keresztül végzi, amik könnyítik a gyerkőcök mindennapjait. Azon felül, hogy könnyítik, a gyermekek átélhetik általuk a folyamatos siker élményét. Saját maguk tapasztalhatják meg fejlődésüket így egy folyamatos pozitív megerősítést kapnak, ami a legfontosabb számukra, nem csak ebben az életkorban. Pszichológiailag nagyon fontos ami ezen folyamatoknál történik a tényleges fejlődésen túl az is rögzül a gyermekben, hogy a pozitív visszacsatolás, a siker, nem feltétlenül egy harmadik személyhez kötődik, hanem megélhető saját maguk által is.  A gombolgatós játékot leginkább egyszemélyes játékként ajánlanám. Szükséges hozzá a koncentráció és a figyelem. Természetesen könnyen készíthetünk belőle olyan játékot is, ahol több gyerkőc tud csatlakozni az adott játékmenethez, tapasztalataim szerint ez esetben arra kell figyelnünk, hogy legyen annyi szalagunk, ahány gyerkőccel egyszerre szeretnénk játszani. Szóval előre a tűvel és a cérnával és gombolgatásra felkészülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr10015659004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása