Napszakok, éjszakák és nappalok
Következő játékunk nem csak játéktevékenységre tökéletes, de nagyon jól összeegyeztethető a napirend kialakításával is.

_dsc0869.jpg

_dsc0871.jpg

Következő játékunk nem csak játéktevékenységre tökéletes, de nagyon jól összeegyeztethető a napirend kialakításával is.

 

Hozzávalók:

  • Kartonpapír
  • Díszítéshez festék, színes ceruza, filctoll
  • Fa csipeszek
  • Ragasztó

 

Elkészítés

Egy kicsit komolyabb hangvételű játék elkészítését szeretnénk ma megmutatni nektek. Ahogy a képeken is látjátok, mi nyomtató segítségét is igénybe vettük, de lássuk be annyira nem nehezén megrajzolni sem ezeket a tevékenységeket. Az elkészítés első lépése, hogy a kartonpapírunkból kivágunk egy nagyobb körformát. Itt ügyeljünk arra, hogy a körünkre ráférjen majd az összes csipesz, amit használni szeretnénk. Mi 5-5 facsipesszel dolgoztunk a munkadarabunkon. Ezt szabadon tudjátok változtatni ha, szeretnétek. A kör kivágása után a kész alapunkat két egyenlő oldalra osztjuk, az egyik felét kékre, míg a másikat feketére festettük le. Majd ráragasztottuk értelemszerűen a napszakokat ábrázoló égitesteket. A kék oldalra került a napocska, míg a feketén a hold és a csillagok szerepelnek. És ezzel az alaplapunk el is készült. Gondoljuk, át milyen tevékenységeket végzünk az adott napszakban. Ezeket rajzoljuk le megegyező méretben vagy, ahogy mi tettük nyomtathatjuk is a mintákat. A csipeszeinket a körlapunk két oldalával azonosan kékre és feketére festettük. Érdemes a bölcsis és az óvodás korú gyerkőcöknek is több segítő mankót elrejteni egy adott játékban, így nem csak a tevékenység megfigyelése, de a színek azonossága is segít majd nekik a játék közben. A csipeszekre száradás után felragasztottuk a kész kis képeinket. Felejtsük el a stiftes ragasztót, az a tapasztalatunk, legalábbis mi még nem találtunk olyan fajtát, ami elég erősen ragasztott volna ennyire különböző felületeket. Használjuk erősebb ragasztót, hogy később ne okozzon majd bosszúságot a lepotyogó képek újra rögzítése. Ezek után a játékunkat már csak be kell mutatnunk gyerkőcünknek.

 

Játék menete/tapasztalatok

Engedjétek meg, hogy pár szót ejtsek a megfelelő napirend kialakításának fontosságáról. Az alap pedagógiánk meghatározások is az volt és későbbi tapasztalataink révén számunkra egyértelművé vált, hogy az egyik és legfontosabb szempont a gyerkőcök számára megfelelő napirend kialakítása és betartása. Számunkra is sokszor meglepő volt, hogy nagyon rövid idő is elég ahhoz, hogy a gyermekek megszokják, megismerjék a nálunk bevezetett napirendet. Nagyon figyelünk rá, hogy egyes tevékenységek mindig ugyanazon időpontban történjenek. Itt nem csak a gondozási feladatokra gondolok, a szabad játék a foglalkozások időpontja is elképesztő gyorsasággal rögzül a kismanók buksijában. És, hogy ez miért fontos? Mert biztonságot ad, hivatkozási alapot. Ha egy adott napban vannak kapaszkodók, amik állandóak azzal biztosítani tudjuk, hogy gyerkőcünk számára is kiszámíthatóvá, tehát biztonságossá válik a körülöttük lévő világ. Ha egy kisgyermek biztonságban érzi magát jóval kisebb százalékban jelennek meg az agresszivitás jelei is.  Számára is minden leképezhető és érthető lesz. A következő játék nagyon nagy segítségük szolgálhat egy napirend kialakítása és betartása során is. Én úgy gondolkodtam mindig is a tanítási folyamatokról, hogy legyen szó bármilyen területről, akkor tudunk sikeresen tudást átadni, ha a befogadóval azonos nyelven szólalunk meg. Hiszen ez evidens, én személy szerint eléggé kétségbe lennék esve, ha valaki franciául próbálna nekem valamit elmesélni, ha tanítani szeretne, na, attól szerintem nem csak kétségbeesnék, inkább visszafordíthatatlanul pánikolnék, és csak egy egyszerű oknál fogva, nem érteném, hogy mit akar. Valahogy így érezhetik magukat a gyerkőcök is, amikor szeretnénk megértetni velük valami számunkra teljesen egyértelmű és szerintünk fontos dolgot. Tudnunk kell megszólalnunk az ő nyelvükön, ami nem más, mint a játék. A fenti játék a mellett, hogy használható egyszerű sorrendezésre, és a napközbeni tevékenységek megismerésére, amikor is a gyerkőc feladata a napszakonkénti csoportosítás, van még egy szerintem nagyon hasznos felhasználási lehetősége. A csipeszeket akár összekeverve a kör alap mellé csíptetjük, és minden egyes alkalommal, amikor egy ábrázolt tevékenységet elvégzünk, azt felhelyezzük a megfelelő oldalra. Így gyermekünk számára mindig ott lesz, hogy milyen fix tevékenységek várnak még rá aznap. Mi az, amivel már végzett, és ez által az egész napjuk egy keretet kap és kiszámíthatóságot. Érdemes jól látható helyen akár a manók szobájába elhelyezni a játékot. Hogy bármikor, amikor arra járnak és rápillantanak, láthassák, éppen hol tartanak az adott napban. Remélem, hogy sokan elkészítitek és használjátok majd, hiszen ha valami, akkor a gyerekeink biztonságérzete ennyi erőfeszítést egész biztosan megér.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1215727230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása