A színek érzékelésére épülő játékaink
A színek világába barangolunk

letoltes_2.jpg

 

A nevelési területek közül az érzékelés területe az egyik legösszetettebb csoport. Hiszen ahány érzékszervünk van, ahányféle lehet az érzékelés az erre épülő játékok is legalább ennyire széleskörűek és sokrétűek. Az érzékelés sokszínűsége miatt válik lehetségessé a Montessori legsikeresebb módja, ha egyszerre minél több érzékszerv bevonásával történik a szemléltetés.

Az egyik leggyakrabban használt érzékelési terület a látás. Hiszen a látási érzékelés útján rengeteg nagyon fontos információ birtokába kerülnek a gyerkőcök. A látás során képessé válnak beazonosítani formákat, színeket, elhelyezkedéseket egymáshoz való viszonyításokat tehetnek. Tehát már el tud kezdődni egy csoportosítási folyamat. A pedagógia nem használja annyira gyakran ezt a szemléltetési módot, mint amennyire hasznos lehetne. Hiszen a csoportosításon alapuló logikai gondolkodás képessé teszi a gyerekeket az azonosságok és különbözőségek felismerésére és lássuk, be valójában minden ezen múlik.

A mai blogunkban a színekről és a sínek világából építkező játékokról mesélnék pár sort. A legtöbb fejlesztő játékban megtalálhatóak a színek. Kezdetben a színek felismerése, egymástól való megkülönböztetése történik. Ezt a folyamatot is általában párosítással vagy sorrendezéssel taníthatjuk. A párosítás során a Montessori eszközök általában már a színeken túl egyéb képességeket is igényelnek, hiszen sok esetben a színek párosításán túl formák vagy témakörök azonosítása is történik egy adott játékon belül. A másik tanulási folyamat a sorrendezésre épül. Itt történhet a színek sorrendezése árnyalatok alapján a sötétebb színektől ugyanazon szín világosabb variációjáig vagy a színskálát követve a színek egymáshoz való viszonyára is könnyedén felépíthetünk játékokat. Ezen felül a nagyobb korosztály számára a színek hideg és meleg kategória szerinti csoportosítása is nagyon izgalmas játékfolyamatokat hozhat létre.

A színek világa egy olyan széleskörű témakör, ami lehetőséget ad rengeteg játékeszköz létrehozására. Azt tapasztaljuk, hogy az ezen érzékelési formára épülő játékok képesek a bölcsődés korosztályt hosszú időre lekötni. Teret adva önálló elmélyült játékfolyamatoknak is ugyanakkor lehetőséget biztosítva csoportosan végezhető játékoknak is. Mivel ahogy a legtöbb Montessori pedagógiát követő játék úgy a színek felismerésén csoportosításán alapuló játékok is a végtelenségig variálhatóak, így tényleg csak a kreativitásunk szabhat gátat abban, hogy hány izgalmas játékeszközt biztosítunk gyerkőcünk számára. Ha követtétek blogunkat biztosan feltűnt, hogy nagyon sok ilyen játékunk van.

Gondoltuk, hogy most egy helyen elérhetővé tesszük az olyan otthon elkészíthető játékainkat, amelyek a színek érzékelésén alapulva végzik fejlesztő feladataikat és teszik színesebbé a manók hétköznapjait is.

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/05/26/szinkereso_nyitogato

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/04/21/mosolygo_tulipanok

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/04/24/almas_szinvalogato

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/04/07/szinbabok

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/05/28/figyelj_meg_jol

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/02/27/erzekelest_fejleszto_jatek_szindomino

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/03/06/szincsipteto

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/03/17/potyi

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/03/19/szinerdoben_barangolo

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/03/26/szivarvany_pom-pom

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/03/03/csipeszelo_szinkereso

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/05/12/pom-pom_szelektalo

https://kolyokhaz.blog.hu/2020/05/05/keveredo_szinvirag

https://kolyokhaz.blog.hu/2018/07/29/montessori_otthon

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9816138962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása