Csipeszelő színkereső
Érzékelést fejlesztő játék

og3a3863.JPG

og3a3871.JPG

 Színérzékelés, finom motorika, könnyen elkészíthető és bővíthető fa játék

Hozzávalók

  • spatula
  • fa csipesz
  • akril festék
  • ecset

 

Elkészítés

Az elkészítési folyamat nagyon egyszerű, csak festenünk kell. Tetszőleges számú spatulát választunk, amelyeket különböző színűre festünk akril festékkel. A festéshez használhatunk ecsetet vagy szivacsot is. Egy jó tanács. Érdemes a spatulák és a csipeszek esetében is úgy dolgozni, hogy először csak az egyik oldalukat festjük meg, hogy a forgatásnál ne sérüljön a festékréteg. Mire mindegyik spatula és csipesz felét befestettük valószínű, már meg is szárad majd az első oldal, ami után nyugodtan tudjuk forgatni és készre festeni a színes játékrészeket. A csipeszeket érdemes kinyitott helyzetben, valamire rácsíptetve szárítani. Arra kell csak figyelnünk, hogy minden spatulának legyen egy csipesz párja, amelyek azonos színűek. A játék sokféleképpen elkészíthető, például egy spatulához tartozhat több azonos színű csipesz is. Kezdetben érdemes egymástól jól elkülöníthető színeket keresnünk, hogy könnyebb legyen a párosítási folyamat. Ez persze a későbbiekben bővíthető is. Tudjátok, a képzelet határtalan. Merjetek ti is szabadon alkotni! Lehet élénk színskálát készíteni, mellé pedig pasztell színskálát, a színárnyalatokhoz is kiváló ez a játék, ha éppen így szeretnétek felhasználni.

A csipeszelő színkereső egy olyan érzékelést fejlesztő játék, ami leginkább a színfelismerést gyakoroltatja. A párkeresés logikai folyamata is könnyedén gyakorolható a játékkal, érzékelés fejlesztési funkcióján túl a finommotorikus mozgás fejlődését is megfigyelhetjük a játék közben, mivel a csipeszek felhelyezése, még ha nekünk nagyon egyszerűnek is tűnik, korántsem olyan gyerekjáték a bölcsődés korosztályú gyerkőcök számára. Mint minden csípő mozdulatot gyakoroltató játék tevékenység, úgy ez is nagyban hozzájárul majd a rajzolási, írási folyamatok előkészítéséhez, a helyes ceruzatartás kialakításához, az íróujjak fejlődéséhez. Ne kedvetlenedjünk el, ha ez a csípő mozdulat nem sikerül elsőre gyermekünknek, mutassuk meg újra és magyarázzuk el a mozdulatot. Vizsgáljuk meg közösen a csipeszt, hogy a kicsik megértsék a működését. Kezdetben nyugodtan segítsünk, de amint képesek már önállóan elvégezni a mozgássort, ne avatkozzunk bele a játékfolyamatukba.

A csipeszelő színkereső játék alapszabálya a következő: A spatulákat és csipeszeket kitesszük egy tálcára, a gyermekek számára megmutatjuk, hogy az alapfeladat, hogy párosítsák az azonos színű spatulával a csipeszt. Amennyiben már képesek az önálló feladat végzésre, nyugodtan hagyjuk rájuk a probléma megoldását. Hadd keressék meg ők a kiválasztott spatulák színes csipeszpárjait. A lényeg, hogy a spatulák és a csipeszek végül összetalálkozzanak.

Mi azt vettük észre, hogy a csoportjainkban a gyerekek nagyon szívesen használják ezt a játékot, nagyon jól leköti a figyelmüket. Szívesen elbabrálnak a színpárok keresésével. Nekünk egy spatulához 4 vele azonos színű csipeszünk van, így a gyerkőcök képzeletét is jól fejleszti, hiszen lehet repülő, madárka, süni a felcsipeszelt spatulából.
Kezdetben csak alapszíneket használtunk. Amikor ezeket már begyakorolták a gyerkőcök, további színekkel bővítettük játékunkat. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerkőceink mindig észreveszik és nagy örömmel fogadják, amikor bővítjük a színek skáláját. A játékot játszhatjuk egyedileg vagy csoportosan is. Minden esetben nagy élményt nyújt a gyerkőcöknek. Készítsétek el ti is otthon! Tényleg elképesztően egyszerű. Ha sikerült, nagyon örülünk neki, ha megosztjátok velünk a végeredményt és a tapasztalataitokat.

Jó csipeszelést….

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8215501612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása