Érzékelést fejlesztő játék - Színdominó
Készítsetek játékot közösen, otthon

og3a3543.JPG

og3a3549.JPG

„Az érzékelési eszközökkel végzett munka felébreszti a szellemet, és felnyitja az érzékeket.”

Mária Montessori

 

Hozzávalók

  • spatula
  • akril festék
  • fekete filctoll
  • ecset

 

A spatulák két végét az ecset segítségével tetszőleges színűre festjük, a darabszám meghatározása tőlünk függ és a későbbiekben bármikor tovább bővíthető. Figyeljünk rá, hogy minden spatulának legyen színpárja.

A színdominó nagyon egyszerűen elkészíthető fejlesztő játék, aminek az elkészítésébe bátran bevonhatjuk a gyerekeket is, mivel a játék elkészítéséhez csak egy kis festékre és kézügyességre van szükségünk. Ha gyerekekkel dolgozunk érdemes ragasztószalaggal jelölni a spatulákon, hogy meddig tartson a színes rész. Ezzel a technikával már az egyenes vonalakat is előre biztosítjuk, így ténylegesen már csak a festés marad majd hátra. Használhatunk hozzá ecsetet vagy kisebb gyerkőcök estében szivaccsal is gyorsan és könnyedén tudunk dolgozni.

A játék szabályai pontosan megegyeznek a dominó szabályaival, csak itt nem szám párokat, hanem színpárokat keresünk és illesztünk össze. Nagyon izgalmas játék, ami a párosításon túl -elegendő számú spatula esetén- konstruáló, építő játékként is funkcionálhat. A lehetőségek pedig igen sokfélék attól függően, miként rakjuk le az azonos színvégződésű spatulákat.

A gyerekek nagyon élvezték a játék használatát. Hosszú időre képes volt lekötni a figyelmüket, ami tapasztalataink szerint leginkább sokrétűen kombinálhatóságának köszönhető. Nagyban segíti a színek azonosítását, s a szabályjátékokhoz is kiváló előkészítő tevékenység. Játszható egyedül, párban és kiscsoportban is. A színérzékelés fejlesztésével, pontosításával nem csak az adott érzékszervek fejlődnek, hanem a folyamatok elvégzéséhez kapcsolódó problémamegoldó képesség is. A színdominó kifejezetten motiváló fejlesztő eszköz, mivel több nehézségi fok szerint is játszható. Könnyedén kapcsolhatunk hozzá további ráépülő szabályokat feladatokat. A játék közben megszerzett tudást a gyerekek gyakorolni és alkalmazni tudják majd más környezetben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7515494026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása