Pötyi
Akár egy cica vagy kutyus neve is lehetne, de a pötyi nálunk bizony egy nagyon izgalmas érzékelést fejlesztő játék neve.

og3a3760.JPG

og3a3768.JPG

 

Akár egy cica vagy kutyus neve is lehetne, de a pötyi nálunk bizony egy nagyon izgalmas játék neve.

 

Hozzávalók

  • Dekorgumi választott színekben
  • Filctoll vagy színes ceruza
  • Lamináló gép
  • Spatula
  • Ragasztó

 

Elkészítés

A pötyi nagyon könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető játék, s egyben nagyon dekoratív is.

Az alap fehér lapunkra felrajzolunk köröket, egy sorba 3 kört. A méretet a használni kívánt spatulához igazítsuk, mivel ezekben is lehet eltérés. A két szélső kör a spatula két szélén helyezkedik majd el, a harmadik pedig középen. Ezt is nagyon gyorsan fel tudjuk mérni.  Az oszlopok számát leginkább a rendelkezésre álló alaplap mérete, illetve a felhasználható spatulák száma határozza meg. A felrajzolt köröket utána színesítjük. Ehhez választhatunk egyszerű színes ceruzás technikát, de dolgozhatunk filctollal is. A zsírkrétával érdemes vigyázni, mivel ha a tartósság miatt lamináljuk az alaplapot, úgy a melegítés hatására a zsírkréta bizony hajlamos önálló életre kelni. Miután kiszíneztük a köröket, kezdődhet is a laminálás. Azt persze mindig elmondjuk, hogy ez korántsem kötelező lépés, de a játék élettartamát biztosan megnöveli. Ha elkészültünk az alapokkal jöhetnek a spatulák. A dekorgumiból az alaplapon lévő körökkel azonos méretű köröket vágunk ki. Nagyon fontos, hogy azonos színű alapanyagokkal is dolgozunk (ne legyen eltérés az alaplap színezése és a dekorgumi színe között), hogy a színpárosításban ez ne legyen zavaró különbség a gyerkőckönek. Tehát egy spatulára 3 dekorgumiból kivágott kört fogunk ragasztani. Egyet a spatula közepére, egy-egy kört pedig a két szélére ragasztunk. És ezzel a játék elkészítésével már meg is vagyunk.

Játék menete / Tapasztalatok

A pötyi lényege a színpárosítás. Az összekevert spatulákat az alapon megfelelő helyre kell illeszteni. Azt látjuk, hogy a gyerekek nagyon szeretik használni pötyit. Az alap első ránézésre gyönyörű színes, ami mindig felkelti a gyerkőcök figyelmét, s mivel nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik, bizony kelleni fog hozzá türelem és jó megfigyelő képesség is. Nem elég egy adott színt párosítani, itt kombinációkra kell figyelni. A spatulán szereplő összes színnek jó helyre kell kerülnie.
Sokféleképpen láttuk már játszani a gyerekeket a pötyivel. Van, aki megkeresi az első színpárt és azonnal rá is helyezi az alapra, utána azonosítja a következőt és így tovább és így tovább. Vannak a megfontoltabb játékosok is, akik csak megfigyelnek, elemeznek, s csak akkor helyezik fel a spatulát a helyére, amikor már látják, hogy mind a 3 szín a megfelelő helyen van. A lényeg, hogy nagyon szeretik használni és hosszabb időre is képes lekötni a figyelmüket. Játék közben pedig fejlődik problémamegoldó képességük, türelmük és finom motorikus képességeik is az illesztésnél. Kisebbeknél a színek felismeréséhez is kiváló eszköz lehet a pötyi. 

Most, amikor mindenki kicsit négy fal közé szorul, fontos, hogy mindig legyen a tarsolyunkban olyan ötlet, amivel izgalmasan és értékesen tudjuk lekötni a gyerkőcök figyelmét. A pötyi pont olyan játék, amivel ezt könnyen biztosítani tudjuk. Már az elkészítési folyamatokba is nyugodtan be tudjuk vonni a gyerekeket és utána biztosan örömmel fogják majd használni is az új játékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr715529888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása