Színbábok
Csodás színeket ismerhettek meg ezzel a gyönyörű, otthon is elkészíthető játékkal

og3a3461.JPG

og3a3476.JPG

 

Hozzávalók

  • Festék minden mennyiségben
  • Mi rendeltünk kifejezetten ehhez a játékhoz fa alapot, ez azonban helyettesíthető, a lényeg, hogy párosítható legyen a bábu az alappal.
  • Sok türelem a festegetéshez

 

Elkészítés

Az elkészítés előtt el kell döntenünk, milyen színekkel szeretnénk dolgozni. Mi többféle színskálát is használtunk a csoportjainkban, azonban figyeltünk arra is, hogy önállóan is működő játékok maradjanak az egyes színsorok. Érdemes 3-4 alapot választani egy szín árnyalataihoz. Ha rendelkezésünkre áll az alapanyag, amit kifestünk, akkor csak a színeket kell kiválasztanunk. Érdemes 3-4 árnyalatot készíteni egy színből. Így később jobban lehet majd sorrendezni. Ha kiválasztottuk az alapszínünket, akkor vagy már meglévő festékkel dolgozunk, ami az alapszín vagy világosabb vagy sötétebb verziója, vagy magunknak is könnyen tudunk keverni árnyalatokat, fehér vagy fekete festék hozzáadásával. A lényeg, hogy a fa alapokat szépen sorban kifestjük. Fontos, hogy betartsuk a száradási időket, mert egyébkén összerakás után sérülhet a játék és sok bosszúságot okozhat az újrafestése. A fa alap helyett újságpapírból gyúrt, papírmassé technikával készített figurákat is használhattok.

 

Tapasztalatok / Játék menete

A színbábukat nagyon egyszerű, majdnem ösztönös használni. Érdemes megfigyelni, hogy mit csinálnak a gyerekek, ha nem adtok nekik semmilyen instrukciót, csak eléjük teszitek a kész játékot. Követnek-e mintát, rájönnek-e maguktól, hogy milyen összefüggések vannak a bábuk között? Elkezdik-e párosítani a bábukat az alapokkal? Értékes információkhoz juthattok gyerkőcötök gondolkodásának mintázatáról, ha megfigyelitek játékukat.
A játék menete amúgy nagyon egyszerű, felkínáljuk a gyerkőcnek a megfestett bábukat és alapokat, egymástól szétszedve. Aztán párosítjuk a bábukat a színazonos alapokkal. Eztán a színárnyalatok szerint sorba rendezzük a színbábukat. Ha szeretnénk elsőre megmutathatjuk  nekik mi, hogy szerintünk mi a helyes sorrend. Utána hagyjuk, hogy ők próbálgassák a variációkat. Minél több színskálát készítettünk el, annál izgalmasabban, széles körűbben tudjuk használni a játékot. Csoportosíthatjuk először a kékeket, pirosakat, sárgákat, kereshetünk utána szabályt az elrendezésében. Ez a játék számos olyan matematikai műveletnek lehet az alapja, amibe bele se gondolunk, miközben használjuk. Mégis elképesztő fejlesztő hatása van, hiszen azonosítanak, sorrendeznek, halmazokat alkotnak a kicsik játék közben.
Azt tapasztaljuk a csoportjainkban, hogy nagyon hosszú időre képes lekötni a gyerekek figyelmét a játék. Nagyon jól kombinálható, többen is tudják egyszerre játszani, de egyedül is izgalmas. És ami nagyon érdekes, hogy olyan, mintha az ilyen egyszerűbb játékokat valahogy jobban szeretnék kipróbálni és használni a gyerekek. Tegyük hozzá, hogy ez is lényeges eleme az általunk képviselt módszernek. Ha tehetitek próbáljátok ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4115597616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mindennapi Montessori

Friss topikok

süti beállítások módosítása