FÖLD napja - 2021.04.22.
Ha már Föld napja, akkor nézzük meg, minek örül és mitől szomorú a Föld.


fold_napja_1.jpg

Ha már Föld napja, akkor nézzük meg, minek örül és mitől szomorú a Föld.

Rajzoltunk két Föld bolygót, az egyiknek mosolygós, a másiknak szomorú arcot rajzoltunk, majd lamináltuk a kész rajzokat.

Eztán készültek a kis kártyák, melyeket a gyerekek szétválogathattak annak alapján, hogy hasznos a bolygónak vagy sem.

A mosolygós Földhöz tartoztak az alábbi rajzolt kártyák: faültetés, szemétszedés, lekapcsolt villany, szelektív hulladékgyűjtés…
A szomorú Földhöz társíthatták a gyerekek a következő kártyákat: füstölő autók és gyárak, felkapcsolva hagyott villany, kuka mellé dobott szemét, földre öntött olaj…

A gyerekekkel megbeszéltük, mi mindent látnak a kártyákon, s hogy a kártyán látott tevékenység hasznos a Földünknek vagy sem, s ennek megfelelően elhelyezték azokat a bolygók rajzain.

Az első játék alkalmával a képekről való beszélgetés igazán izgalmasra sikerült. A szortírozásban még igényeltek segítséget a gyerekek. A hét végére eljutottunk odáig, hogy a gyerekek önállóan és pontosan válogatták szét a kártyákat, sokat meséltek a saját tapasztalataikról (elsősorban arról, hol látnak szelektív kukákat), kérdeztek arról, vajon minek is örül a Föld. :-)

Amit használtunk hozzá:

  • 2 db A3-as fehér lap, ugyanennyi lamináló fólia, lamináló gép
  • filctoll, színes ceruza

A készítés menete:

  • megrajzoltuk, kivágtuk és lamináltuk a hozzávalókat

Ahogy tovább vihető a játék:

  • csipeszeket ragasztotok a kis kártyákra és a gyerekek rácsíptethetik a megfelelő helyre azokat – evvel a finom motorikus mozgásuk is fejlődik
  • további kártyákkal bővítitek a gyerekek növekvő ismeretei szerint

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Természetesen szelektív kukás dobozaink is voltak, s különböző útvonalakon juttathatták el a gyerekek a papír, műanyag és fém hulladékokat a gyűjtőhelyekre. Ez igazán nagy móka volt a gyerkőcök számára.
Úgy gondoljuk, egy-egy ilyen héttel is hozzájárulunk annak a szemléletnek a kialakításához, hogy figyeljünk a bennünket körülvevő világra, s tegyük meg egyénileg, amit tudunk. :-)

szelektiven_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5616509974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása