Sünis kalandozások
Akad olyan tüske ami nem is szúr annyira.

img_20200708_144042_1.jpg

img_20200708_144148.jpg

A szúrós süni tüskéje most csodás színekben pompázhat.

Hozzávalók

  • Vastag karton
  • Írólap
  • Színes papír
  • Olló
  • Ragasztó
  • Filctoll

 

Elkészítés

Az írólapra felrajzoljuk a süninek a körvonalait. Az így kapott minta lesz a sablonunk. Ezt kivágjuk, majd sablonként használva kétszer körberajzoljuk a vastag kartonunkra. Ezeket a süniket is kivágjuk. Az egyik lesz, a játékunk alja a másik pedig a teteje a tetején filctollal dolgozunk, felrajzoljuk a körvonalakat és a süni arcát, majd a szúrós testrészénél karikákat rajzolunk fel. Annyi karikát rajzoljunk ahány különböző színű színes papírunk van. figyeljünk rá, hogy ne zsúfoljuk tele a rendelkezésre álló területet. Ha végeztünk a felrajzolással a köröket is kivágjuk. Ezek után a hátuljának meghagyott karton alapunkon dolgozunk majd tovább. Első lépésként a két oldalt összeillesztjük, és bejelöljük, a kivágott körök helyét az alsó kartonon is. ezekre a helyekre fogjuk felragasztani a különböző színű papírokat. Ebben az esetben nem kell figyelnünk a színes papírok méretarányos kivágására, hiszen a két oldal összeragasztása után úgyis csak a körök alatti színek látsszanak majd. Ha ezeket felragasztottuk, összeillesztjük a két oldalt és vastagabb ragasztóval rögzítjük is őket. És el is készítettük a játékunk alapját. Már csak a kis kúpokat kell legyártanunk hozzá. A színes papírokkal dolgozunk. A kúpokat legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, ha nagyobb köröket rajzolunk fel, amelyeknek a középpontját bejelöljük, majd kivágás után a középpontig egy egyenes vonalban felvágjuk őket. A vágás után már könnyedén kúppá tudjuk majd alakítani a színes papírt és ragasztással rögzítjük is.

 

Játék menete/Tapasztalatok

A sünis játék valójában egy színpárosító, mivel a gyakorlás teszi a mestert így fontos, hogy hasonlónak tűnő játékokat igyekezzünk mindig más és más köntösbe bújtatva izgalmassá tenni, hogy az átadni kívánt tudás minél többféle úton rögzülhessen egyre mélyebben és mélyebben. A feladat a kis kúpok, vagyis a süni tüskéinek a megfelelő, azonos színű körbe való behelyezése. Egyszemélyes játéktevékenységként ajánljuk leginkább, ez természetesen függ attól is, hogy mekkora méretben készítettük el a sünit. Ha elegendő helye van egyszerre több gyerkőcnek is észt venni a játékban, akkor könnyedén lehet többszemélyes játék is. Mi elsősorban a színek párosítását tűztük kis célul, de ez pont egy olyan játék, ami lehetőséget ad matematikai nevelés megjelenítésére is. Amennyiben szeretnénk így továbbfejleszteni a játékot esetleg sorozatként több verzióját elkészíteni, úgy a következő módszerrel tehetjük ezt meg gyorsan és könnyedén. Elsőként csak a színeket kell párosítani. Második szinten a köröket beszámozva már sorrendiséget adunk a felhelyezésnek. A harmadik szinten pedig egyszerű matematikai műveletek szerepeltetünk a körökön, amelyek eredménye adja meg a tüskék felrakásának sorrendjét. Ez által több korosztály számára is izgalmas tevékenységet tudunk majd biztosítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2516104238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása