Pom-pom szelektáló
Pihe puha pom-pomok, apró ügyesedő mozdulatok 

og3a3803.JPG

Pihe puha pom-pomok, apró ügyesedő mozdulatok 

Hozzávalók

  • pom-pomok 3 színben
  • WC-papír guriga
  • Festék (tempera)
  • Ecset
  • Zsírpapír
  • Ragasztó

 

Elkészítés

Mivel a pom-pomokat rendelni szoktuk, így csak 3 különböző szín kiválasztása a feladat. Ha kiválasztottuk, hogy melyik színekkel dolgoznánk szívesen, keressünk hozzá temperát ugyanebben a színben. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a valódi munka. 3 teljesen egyszerű WC papír gurigára lesz szükségünk. Elsőként az egyik oldalát le kell zárnunk, hogy ne potyogjanak ki a pom-pomok. Erre elég sok megoldást próbáltunk már, a legegyszerűbbnek a következő bizonyult. A kiválasztott gurigát egy zsírpapírra állítjuk és körberajzoljuk. Az így kapott kört kicsit nagyobbítanunk kell. Nem kell túl precíznek lennünk, elég, ha kivágásnál nagyobb sugarú kört vágunk ki a zsírpapírból. Az így kapott kör szélét beragasztózzuk, majd beleillesztjük a gurigába, így lezárjuk az egyik oldalát. Ezek után a kiválasztott színekkel kifestjük őket. Erősen pigmentált festéket válasszunk, vagy ne nagyon vizezzük fel a festékeinket, hogy szép takarása legyen a gurigán. Ezek után már csak a száradást kell megvárnunk és használatba is vehetjük a színszelektálónkat.

 

A játék menete/tapasztalataink

A színes gurigákat egymás mellé helyezve a pom-pomokat pedig összekeverve kínáljuk a gyerekeknek. A feladatuk az adott pom-pomok megfelelő színű gurigába helyezése. A logikai gondolkodásukat, színismeretüket kell használniuk a feladat közben. Fontos, hogy az elején mondjuk el a gyerkőcöknek, hogy egyszerre egy pom-pomot fogjanak meg. Így ezzel a mozdulatsorral tudják gyakorolni a csípő fogást is. Ha rendelkezésre áll otthon nagyobb csipesz, akkor azt is felkínálhatjuk. A csoportjainkban mindig nagy sikere van ennek a játéknak. Sok időre leköti a gyerkőcök figyelmét, nagyon szeretnek elbabrálni az apró pom-pomokkal. Amiket amúgy tényleg irtó jó érzés megfogni, annyira kis puhák. Összeszokott banda esetében nyugodtan játszhatják egyszerre többen is a színszelektálást, ugyanakkor mindig halkan meg szoktam jegyezni, hogy a Montessori pedagógia egyik alapja, hogy egy játékot egyszerre egy gyermek használjon, így kicsit a türelmet is lehet gyakorolni. Ami tényleg nagyon gyorsan kialakul. Azt vesszük észre a csoportjainkban, hogy ha a megfelelő odafigyeléssel alakítjuk ki ezeket a szabályokat, akkor pillanatok alatt válnak megszokássá és persze jó szokássá is. Ehhez használhatunk játszószőnyeget. Egy kis szőnyegen egyszerre egy gyerkőc játszik, ezzel is jelezve a többieknek, hogy most a saját játékfolyamatával van elfoglalva. A szőnyegen leülve a választott játékkal tölti az idejét. Amint befejezte a játékot természetesen bárki ugyanúgy tudja majd használni. Jó színszelektálást otthon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4515684298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása