Színerdőben barangoló
Csak azért, hogy nehogy beszürküljenek az otthoni hétköznapok. Spatula fák között barangolva, még a színeket és a formákat is könnyedén megtanulhatjuk

og3a3631.JPG

og3a3677.JPG

og3a3682.JPG

Csak azért, hogy nehogy beszürküljenek az otthoni hétköznapok. Spatula fák között barangolva még a színeket és a formákat is könnyedén megtanulhatjuk

Hozzávalók

  • Spatula
  • Ragasztó
  • Színes papír
  • Lamináló gép

 

Elkészítés

Ahogy ígértük, igyekszünk a lehető legegyszerűbben elkészíthető játék ötleteket mutatni nektek, amikhez otthon is megtaláltok minden alapanyagot. Természetesen a lamináló gép már második szint, de minden súlyosabb következmény nélkül elhagyható. A színes kartonlapokból alapformákat vágunk ki: kör, négyzet, téglalap, háromszög, ovális, és persze lehet gondolkodni nehezebb formákban is. Minél változatosabb színekből dolgozunk, annál szebb erdőnk lesz majd végül.
Az előre kivágott formákat spatulára ragasztjuk (ha van laminálógépetek, a felragasztás előtt lamináljátok a formákat). Az elkészítés első fázisával itt végeztünk is.

A színerdő egy sokféleképpen kombinálható játék, mi a csoportjainkba készítettünk nagy alaplapokat is, amikre felrajzoltuk az elkészült "fákat", és színazonosra díszítettük azokat, hogy még izgalmasabb játékot kapjunk.

Játék menete / Tapasztalatok

Nálunk a csoportjainkban minden nap tartunk foglalkozást. Van, hogy kézműveskedéssel, énekléssel, tornával kötjük le a gyerekek figyelmét. Azonban minden foglalkozás menete azonos. Törekszünk rá, hogy mindig tartsunk egy olyan sorrendiséget, ami a gyerekek számára nagyon nagy biztonságérzetet nyújt. A foglalkozások kezdetén bemutatkozunk, megnézzük kinek mi a jele, milyen nap van, milyen az időjárás és igen, a színekről és a formákról is minden alkalommal beszélgetünk. Ezek a foglalkozások ihlették a színerdőt. A gyerekek mindig nagyon imádták a formákat, színeket. Óriási sikerélményt láttunk a pofijukon, amikor már meg tudták mondani, hogy a látott forma micsoda és milyen a színe. Ezeket a színes formákat ragasztottuk spatulákra. Így az eltalált formát már oda is tudtuk adni nekik. És el kell mondanom, hogy azt a büszkeséget azért nehéz leírni, amit tapasztaltunk, amikor kézben tarthatták azt a bizonyos kék téglalapot, vagy citromsárga kört.
A játék többféleképpen játszható, egyedül vagy csoportosan is elképesztően leköti a gyerkőcök figyelmét. Arról nem is beszélve, hogy érzékelés-fejlesztés és matematikai nevelés is játszva történik ez idő alatt.
Mi kétféleképpen játsszuk a játékot a csoportjainkban. Az első verzióban csak a spatulákat használjuk. A felmutatott spatulán lévő alakzat nevét és színét kell megmondania a gyerekeknek. Aki tudja, a megoldást megkapja a spatulát. (Akinek nem sikerül kitalálnia, természetesen segítséget kap.) Majd fokozatosan kérjük vissza a formákat. Ezt a részt is nagyon szokták élvezni. Alig várják, hogy végre a náluk lévő spatula következzen. A játék másik verziójában már használjuk az elkészített alapot is, ahol a színazonosítás után valójában egy párkeresés történik, és a gyerekeknél lévő formát az előre megrajzolt alapon kell a megfelelő helyre rakniuk. Próbáljátok ki ti is, barangoljatok a színerdőben a gyerekekkel együtt, élvezzétek a sikereik pillanatát, örüljetek velük, és legyetek velük együtt nagyon büszkék minden apró megszerzett tudásra, eltalált színre és megtalált formára. Jó barangolást!

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9715535864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása