Figyelj meg jól
A megfigyelésen alapuló különbségkeresés képessége fejleszthető a következő játékunkkal

_dsc0864.JPG

A megfigyelésen alapuló különbségkeresés képessége fejleszthető a következő játékunkkal

 

Hozzávalók:

  • Orvosi spatula
  • Festék
  • Fehér papír
  • Színes ceruza, filctoll

 

Elkészítés

 A fehér papírunkból (mi a csoportjainkban minden esetben lamináljuk az ilyen és ehhez hasonló játék alkatrészeket, otthon az is elegendő, ha kicsivel keményebb papírt használtok) egyforma méretű téglalapokat vágunk ki. Egy hagyományos kártyánál kicsivel, nagyobb mérettel érmes dolgozni, hogy a kártyán szereplő színek és formák állása jól kivehető legyen. A kivágott kártyáinkra rajzolással fogjuk elkészíteni az alapunkat. Spatulához hasonlító lekerekített végű téglalapokat rajzolunk. Figyeljünk rá, hogy az arányokat megfelelően ábrázoljuk, ha vegyítjük a kártyán a vízszintes és függőleges állását is a stilizált spatuláknak. Nekünk tetszőleges módon tudjuk elhelyezni a kártyákon a formákat. Ezek jelzik majd a gyerkőcöknek, hogy milyen színű spatulát milyen állásba helyezzenek el. A kész körvonalakat színezzük ki. Itt csak annyira legyünk szemfülesek, hogy olyan színeket használjunk, amilyen színű festékünk is van otthon. Ha a kártyáink elkészültek, a spatulák festése következik. Mi általában sima temperát vagy akril festéket használunk ehhez a folyamathoz. A lényeg, hogy szép fedése legyen. Érdemes két részletben dolgoznunk, először a spatulák egyik, majd száradás után a másik oldalát készítjük el, figyeljünk a megfelelő száradási idő betartására, hogy a kész játékunk ne legyen boci foltos. (velünk ez elég gyakran megesett) Egy kis számolásra lesz szükségünk. A lényeg, hogy legyen elegendő spatulánk az összes kártyán szereplő kombináció későbbi kirakásához. A száradás után pedig nincs más hátra, mint kipróbálni a játékot.

 

Játék menete/tapasztalatok

 Mint mindent, ami színes a gyerkőcök ezt a játékot is nagyon kedvelik nálunk. A játék menete igazán egyszerű, a gyerkőcök megkapják az összes rendelkezésre álló spatulát és mellé a kártyákat. A feladat, hogy a spatulákból kirakják a kártyával azonos színsorrendű és elhelyezkedésű spatula képüket. Ez a játék a megfigyelésen alapul. A gyerkőcöknek meg kell tudniuk különböztetniük a színeket és azok egymáshoz képesti helyzetét, illetve azt is, hogy az adott spatula függőlegesen vagy vízszintesen helyezkedik-e el. Nagyon sok időre képes lekötni a manók figyelmét. Nagy koncentrációval figyelnek meg és építenek. A képeken egy általunk készített verziót láthattok, természetesen a kombinációk száma végtelen, hiszen rengeteg módon felrajzolhatjuk a kártyákra az alap képet. Gondolkodhatunk már síkidomok leképezésében is vagy színárnyalatok szerepeltetésén is. A játékelkészítésének egyszerűsége lehetőséget ad arra is, hogy gyerkőcünket is bevonjuk a készítés folyamatába így a végül elkészült játék még inkább igazi kinccsé válik. Arról nem is beszélve, hogy bármikor tovább bővíthető. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon izgalmas a gyerkőcök számára. Bár egyszemélyes játékként ajánlanám leginkább, azonban azt tapasztaljuk, hogy a csoportjainkban, amikor előkerül egyszerre több gyermek is szívesen használná, így ha lehetőségünk van rá érdemes több spatulát megfestenünk, ez által egyszerre többen is részt tudnak venni a játékban. A mellett, hogy a játékfolyamat közben fejlődik a logikai megoldó képességük a gyerkőcök matematikai előnevelésére is remekül felhasználható. Hiszen az általa egy adott szám többféle bontását is szemléltetni tudjuk, ami később segíti majd az összeadási műveletek megértését. Remélem nektek is felkeltette az érdeklődéseteket és sok gyerkőc használhatja majd hamarosan otthon is ezt a játékot. Jó festegetést!

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr115727212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása