A szabály, hogy nincs szabály
Néha hagyni kell a gyerkőcöket, hogy maguk alkossanak, szabályokat ne csak kövessék azokat.

_dsc0854.jpg

Néha hagyni kell a gyerkőcöket, hogy maguk alkossanak, szabályokat ne csak kövessék azokat.

 

Hozzávalók:

  • Wc papír guriga
  • Tempera
  • Olló

 

Elkészítés

Ha egy egyszerűen kivitelezhető játékot kerestetek a mai borongós napra, nem kell tovább keresgélni, a lehető legjobb helyen jártok. Ennél egyszerűbben játék még nem készült mostanában. A kivitelezéséhez nem kell rajztudás sem kifejezetten nagy precizitás sem. A feladatunk csupán annyi, hogy a Wc papír gurigáinkat egyenlő szélességőre daraboljuk. Az így kapott köröket tetszőleges helyen átvágjuk, hogy később összeilleszthetőek legyenek az egyes darabok. Majd színesre festjük őket. A festésnél több módszerrel is tudunk dolgozni, használhatunk a megszokott módon ecsetet, de kisebb gyerkőcök esetében érdemes szivaccsal dolgoznunk így ők is velünk együtt alkothatnak. Ebben az esetben tökéletesen megfelelő egy mosogató szivacs, amit akkora darabra vágunk, ami gyerkőcünk kezébe kényelmesen elfér. Ezzel könnyedén pamacsoló mozdulatokkal tudja majd a festéket felvinni a gurigára, az így felvitt festék egyenletes lesz. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan és hatékonyan tudunk dolgozni. Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelnünk, hogy a festékünket ne hígítsuk, túl éppen csak annyi vizet használjunk hozzá, ha egyáltalán szükséges, amennyivel könnyen fel tudjuk vinni a gurigára. Mivel az alapunk is papírból készült így fontos, hogy ne áztassuk el. A száradási idő után pedig már használatba is vehetjük a játékunkat.

 

Játék menete/tapasztalatok 

Egy játék, ahol nincsenek szabályok. Sőt kifejezetten ajánlott, hogy ne adjunk semmilyen instrukciót a játék során. A legtöbb esetben a gyerekek konkrét szabályokat követve végeznek tevékenységeket. A fenti játék a konstruáló játékok csoportjába tartozik. Ahol az építés a saját szabályrendszer kialakítása maga a játéktevékenység lényege. A kivitelezésnél is érdemes már úgy gondolkodnunk, hogy egy adott szín több árnyalatát is felhasználjuk, szerepeltetünk vegyesen hideg és meleg színverziókat. Így a gyerekek a használat során több nekik tetsző szabályszerűséget is fel tudnak majd fedezni és azok mentén használni a játékot. Az építkezés, mivel a gurigákat korábban átvágtuk így összeillesztéssel is történhet. A gyerekek építhetnek térben, de síkban is alkothatnak. Kígyót, tornyot, amit éppen kitalálnak. Az tapasztaljuk, hogy kezdetben az, hogy nem kapnak konkrét utasítást még értelmezhetetlen is lehet számukra. Várják, hogy most mit kérünk tőlük, mi a feladat. Amikor rájönnek, hogy most a saját világukból építkezve építhetnek a határ ténylegesen a csillagos ég lesz. A későbbiekben nagy hasznukra lesz, hogy önállóan képesek lesznek hasonlóságokat megtalálni, szabályokat kialakítani. ez egy olyan terület, aminek a fejlesztésére a legtöbb játék nem támaszkodik, vagy nem egészében épít rá. Mivel a felhasználási módja végtelen így nagyon sok időre képes lekötni a manók figyelmét, mivel a feladat nem zárul le, nincs jó vagy rossz megoldás csak az alkotás építés élménye és öröme, így bármikor félbehagyható és újrakezdhető a folyamat. Egyszemélyes játékként is tökéletesen helytáll, de kellő számú guriga felszeletelése és befestése esetén több gyerkőc egyidejűleg is tudja végezni ugyanazt a tevékenységet, anélkül, hogy versenyhelyzetbe kerülnének, így a tapasztalataink alapján azt látjuk, hogy egy idő után, ha több gyermek használja, elkezdenek együtt csapatban konstruálni, amit igazán felemelő érzés megtapasztalni. Tehát kivételesen ne adjunk mi se szabályokat, csak hagyjuk, hogy gyerkőcünk játsszon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2815855966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása