A formák érzékelése a Montessori eszközök által
Kör, téglalap, négyzet, háromszög, ovális vagy hatszög, a lényeg, hogy játsszunk!

letoltes_3.jpg

letoltes_4.jpg

 

Kör, téglalap, négyzet, háromszög, ovális vagy hatszög, a lényeg, hogy játsszunk! 

 

A formák érzékelése is folyamatosan visszatérő elem a Montessori eszközöknél. Legalább annyira jellemző, mint a színek szerepeltetése. A formák világa is rengeteg lehetőséget tartogat magában, a legegyszerűbb formáktól egészen a bonyolultabb matematikai alakzatokig szerepelnek a játékok tárházában.

Számomra az egyik legérdekesebb felismerés volt, amikor saját csoportjainkban a bölcsődés korú gyerekekkel minden nap tarunk foglalkozásokat. Ezek egyszer alkotó máskor zenei, mozgási tevékenységek. De minden foglalkozás ugyanúgy kezdődik. Egy körben leülve kezdünk mindig. Ezen alkalmakkor szoktuk megbeszélni, hogy kinek mi a jele a csoportba, kicsit számolunk is. Beazonosítjuk, hogy a hét melyik napjánál tartunk épp. Gyakoroljuk a színek megismerését és általában ezzel együtt szoktuk a formákat is szerepeltetni. Viszonylag egyszerű alakzatokkal dolgozunk. Ilyen a kör a négyzet a téglalap az ovális a háromszög és bármennyire meglepő még az ötszög és a hatszög is tárházunk részét képezi. A legérdekesebb felismerés pedig számomra nem más volt, mint az, hogy ezek az apró manók tökéletesen és pontosan tudták felismerték a formákat. Soha nem gondoltam volna, hogy ez ebben a korban ilyen játékos módon ennyire biztosan tud rögzülni.

Ez is azt mutatja, hogy valójában bármennyire is mumusnak tűnnek bizonyos tanulási területek, a jó eszközök és pedagógusok a jó módszereket követve képesek úgy átadni a tudást, hogy az rögzül, és biztos alapként tud szolgálni a jövőben is.

A formák világában is két folyamaton keresztül történik a gyakorlás és a játék. Az egyik esetben a párosítás tevékenységén keresztül ismerik meg a gyerkőcök az alakzatokat. Dolgozhatunk térben és síkban is egyaránt. Mindkét esetben a lényeg, hogy egyszerre minél több érzékelési úton keresztül tapasztalhassák a gyerekek az egyezőségeket és a különbségeket. Ha az adott alakzatok térben állnak rendelkezésünkre, akkor ne csak a szemünket használjuk, tapintsunk is. Ez minden esetben izgalmasabbá is teszi a játékfolyamatokat. És lássuk be a gyerkőcök általában imádnak minden összetapogatni. Ha ez a feladat, akkor a siker már garantált.

Sok olyan játékkal találkozhattatok a blogon is, ami a formák felismerésére alapul. Ilyenek a legegyszerűbb formaazonosító játékok, a kicsi nagy fogalmának a megismerése is a formákon keresztül történik. A játékok elkészítésénél a technika megint csak a kreativitásunkra van bízva. Lehet szó tépőzárról, mágnesről, használhatunk egyszerűen kivágott kartonlapot, amin keresztül át lehet dobni a megfelelő formát. A puzzle alapú játékok is mind a formák közti szabályszerűség felfedezésén alapulnak. Ezek talán a legegyszerűbben elkészíthető játékformák, hiszen csak egy számunkra tetsző képet kell feldarabolnunk. Dolgozhatunk, egyenes vagy görbe vonalakkal a lényeg mindig ugyanaz marad. A halmazokban való gondolkodás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr316139774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mindennapi Montessori

Friss topikok

süti beállítások módosítása