Megérkeztek Montessori hengersoraink!
Montessori hengersorok

montessori.jpg

A Montessori módszer alapja, hogy a gyerek megtanulják érzékelni az apró különbségeket is valamennyi érzékelési területen. Maria Montessori nagyon sok eszközt dolgozott ki az érzékelés fejlesztéséhez, ezek közül most a hengersorokat mutatjuk be nektek, melyeket a gyerekek meglepően szeretnek, s a mai napig az egyik legnépszerűbb Montessori játékként tartják számon.

Hogy néznek ki a hengersorok?

4 féle hengersor létezik. Mindegyiknek egy nagy, fél méteres tömör fa “tárolója” van. Minden hengersor 10 hengert tartalmaz.

  1. sorozat: Minden henger ugyanolyan magas (5,5 cm), s a hengerek szélessége növekszik 1 cm-től 5,5 cm-ig.
  2. sorozat: A hengerek szélessége növekszik 1 cm-től 5,5 cm-ig. Ezzel egyidejűleg a magasság is növekszik. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb hengernek 1 cm az átmérője és a magassága is, s a legnagyobb hengernek 5,5 cm az átmérője és a magassága is.
  3. sorozat: A hengerek szélessége növekszik 1 cm-től 5,5 cm-ig. Ezzel egyidejűleg a magasság csökken. Tehát a legvékonyabb a legmagasabb és a legvastagabb a legalacsonyabb.
  4. sorozat: A hengerek magassága növekszik, de minden henger ugyanolyan széles.

 eszkoz5.jpg

Hogy játszunk a hengersorokkal?

Megmutathatjuk a gyerekeknek, hogy vehetik ki a hengereket a tartóból és hogy tehetik vissza azokat. Azt is megmutatjuk, hogy lehet biztonságosan szállítani a hengersort, hiszen egy fél méteres tömör fahasábról van szó, aminek van súlya… :)

eszkoz6.jpg

Először egy hengersort mutatunk be, s amikor már jól megy a gyerkőcnek az egy hengersorral való játék, akkor a 2, 3, majd 4 hengersort is felkínáljuk számukra. Amikor például 40 hengert kell visszarakni a helyére, az már egy felnőttnek is kihívás lehet.

Mit fejleszt a hengersorokkal való játék

  • Finommotorikát
    A hengerek kis fogantyúi úgy vannak kiképezve, hogy a gyerekek úgy tudják megfogni azokat, mintha a ceruzát fognák helyesen, így észrevétlenül a finommotorikára is hatással van, fejleszti az íróujjakat.
  • Különbségek érzékelését
    kisebb – nagyobb, magasabb – alacsonyabb, vékonyabb – vastagabb fogalmának kialakulását
    A gyerekek kézzel foghatóan megtapasztalhatják, hogy egyik henger kisebb vagy nagyobb a másiknál. Evvel tulajdonképpen a matematikai tudást alapozzák meg, hiszen méreteket és mennyiségeket hasonlítanak egymással
  • Koncentrációt
    A gyerekeknek nagyon oda kell figyelniük, hogy jó helyre tegyék az egyes hengereket. Ettől az irányított figyelemtől nagymértékben fejlődik a koncentrációs képességük.
  • Problémamegoldást
    Mivel azonnal látják a gyerekek, ha jó megoldást adnak, s azt is, ha hibáznak, alkalmuk nyílik javítani, elgondolkodni rajta, hogy hová is kellene tenni azt a hengert. Ha pedig sikerül a megfelelő helyre tenni a hengert, bátran próbálkoznak tovább és nem félnek újra hibázni, hiszen megtapasztalják, hogy a hiba kijavítható újabb és újabb próbálkozások során.
  • Önállóságot
    Saját magukat tudják ellenőrizni, mert minden henger csak a saját helyére tehető be. Ki is tudják javítani, ha valamit nem a megfelelő helyre próbálnak tenni. Így a megfigyelés – próbálkozás – hibázás és hibajavítás sikert és tudást eredményez.

Hogy járulnak hozzá a hengersorok a gyerekek fejlődéséhez?

Minden, amit fizikálisan megtapasztalunk, sokkal mélyebb nyomot hagy bennünk. Sokkal egyszerűbb például a kisebb-nagyobb fogalmát megérteni a gyerekeknek úgy, hogy a kezükben tudnak fogni egy kisebb és egy nagyobb hengert, mintha csupán képeket mutatunk nekik kisebb és nagyobb tárgyakról. Az érzékelés fejlődését támogató hengersorokkal való játék a matematika oktatásának megalapozásához járul hozzá.

Nagyon fontos korán megtanítani a gyerekeknek, hogy hogyan tudnak különbséget tenni szinte azonosnak tűnő dolgok között, illetve azt, hogy mennyire fontos jól megfigyelni egy tárgy részleteit ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, hogy melyik hová passzol. Ez a fajta elmélyedés, önálló feladatmegoldás a személyiségre is nagyon jó hatással lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3214149085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mindennapi Montessori

Friss topikok

süti beállítások módosítása