Etesd a nyuszit!
Formák varázsában Húsvétra készülődve, vagyis formás sárgarépák keresik formás nyúl párjukat :-)

2.jpg

3.jpg

4.jpg

 

Húsvét közeledtével egy formaazonosító játékot mutatunk be nektek, melynek formás nyuszik és formás répák a főszereplői.

 

Elkészítés

Hozzávalók:

  • 8 db A5-ös fehér lap
  • színesceruza
  • filctoll

Mi négy síkidomot használtunk fel a játékhoz (kör, téglalap, négyzet, háromszög). Minden síkidom köré rajzoltunk egy répát és egy nyuszit. Ti használhattok más formákat, vagy többet is. A bölcsis korosztálynak a 4 forma elég választási lehetőséget ad, s még átlátható a kicsik számára a feladat.

 

A játék menete / Tapasztalataink

Az "Etesd a nyuszit!" kiváló játék a formák felismeréséhez. Mi a bölcsiben minden nap játszunk síkidomokkal. Erről olvashattatok már Színerdőben barangoló bejegyzésünkben is. https://kolyokhaz.blog.hu/2020/03/19/szinerdoben_barangolo

Így a gyerkőcök felismerik a kört, a téglalapot, a négyzetet és a háromszöget is, ha az alapformát megmutatjuk nekik. Ez a feladat egy új absztrakciós szintre lép, hiszen a síkidomok más formákban -a répában és a nyusziban- jelennek meg. Tehát elsőként megmutatjuk a répán pl. a kört, majd megkérdezzük a gyerekeket, mit gondolnak, melyik nyuszihoz tartozik ez a répa. Ha kitalálják, megyünk tovább a téglalap alakú répával, s ugyanígy a többi alakzattal. Párosítjuk a síkidomokat. Meg is van a szabály, amit egy mese keretében összegzünk a kicsiknek. A gyerkőcöknek ti kitalálhattok egy saját mesét, a lényeg, hogy arra futtassátok ki, hogy a kör testű nyuszi a kör alakú répát tudja megenni, a háromszög alakú nyuszi a háromszög alakú répát és ugyanez a helyzet a többi formás nyuszinál is.

Hogy később a gyerekek – a Montessori módszer egyik alapelvének megfelelően – képessé váljanak egyedül a jó megoldást megtalálni, ha hibáznak a párosításnál, tudják önállóan javítani saját magukat, célszerű azonos jelzésekkel ellátni az összetartozó kártyákat. Ennek érdekében, hogy tovább erősítsük a formák felismerését, a kör alakú elemek jobb alsó sarkába feketével egy-egy kört rajzolnánk, s ugyanígy járnánk el a többi elemnél is. Mivel most csak online formában találkozhatunk a gyerekekkel, a formák azonosításának segítésére színeket használtunk.

Nyuszi etetésre fel! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1215592378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása