Színtapasztoló
Hol a párom? Keresd meg, tapaszd össze, keverd újra

og3a3857.JPG

 Hol a párom? Keresd meg, tapaszd össze, keverd újra

 

Hozzávalók

  • Kartonpapír
  • Dekor gumi
  • Tépőzár
  • Olló
  • Ragasztó

 

Elkészítés

 Az alap elkészítése nagyon egyszerű. Egy tetszőleges hosszúságú csíkot kell kivágnunk vastagabb kartonpapírból. Mielőtt nekiállunk a kivágásnak, gondoljuk végig, hány különböző színnel szeretnénk elkészíteni a játékot és milyen nagy körökkel dolgozunk majd. Ehhez jó alapul szolgálhat egy nagyobb üdítős kupak. Ezt tudjuk majd sablonnak is használni a körök előrajzolásánál, hogy ne körzővel kelljen kirajzolgatnunk a köröcskéket. Ha az alap kivágásával végeztünk, a dekor gumival dolgozunk majd. Minden színből két kört vágunk ki. Ezeket fogjuk majd párosítani. A körpárok egyik felét ragasztással rögzítjük az alapunkra. Mi online rendeltünk tépőzárakat, amiket használtunk ezek már eleve felragaszthatóak voltak, de a teljesen egyszerű mezei tépőzárral is dolgozhatunk. Annyival nehezedik csupán a folyamat, hogy ebben az esetben a tépőzárat is ragasztóval kell majd rögzítenünk. A tépőzár egyik felét az alapra rögzített körre, míg a másikat a szabadon mozgatható színpárjára ragasztjuk. Várjuk ki az ajánlott száradási időket és dolgozzunk erősebb ragasztóval, hogy ne essen szét az elkészült játékunk használat közben.

 

A játék menete/tapasztalataink

 A játék alap logikája egy teljesen egyszerű színpárosítás. Talán már észrevettétek, hogy nagyon sok játékunk alapja hasonló, vagy maga a játékfolyamat szinte ugyanaz. Ez nem azért van, mert már nem jutott eszünkbe új ötlet. Annyi ötletem van, hogy szerintem egy élet kevés lenne, hogy mindegyiket meg is valósítsuk. Szóval ez tudatos. Fontosnak tartottam ezt megemlíteni. A Montessori módszer egy olyan pedagógiai módszer, ami azt vallja, hogy azonos logika mentén elvégezhető feladatokat, minél többször végez el a gyerkőc más eszközök segítségével, annál jobban rögzül az alaptudás. A színfelismerő, színpárosító játékok nagyon fontos alappilléreket erősítenek meg. Nem csak az adott színek felismerése, megismerése történik és rögzül, hanem fejlődik a logikai gondolkodás, a különbségkeresés és azonosságkeresés képessége is. Ezen kompetencia a későbbiekben nagyon fontos lesz a számok betűk felismerésekor és megkülönböztetésekor is. Tehát a mai játékunk során e képességeket tudjuk elmélyíteni és gyakoroltatni. A játék során a gyermek kiválasztja az alapon lévő színkör párját és a tépőzár segítségével össze is kapcsolja a két kört. Az illesztés során a gyerkőcök finom motorikus mozgása is fejlődik, hiszen a feladat akkor sikeres, ha pontosan sikerült az illesztés, ami ilyen apró alakzatoknál nem olyan egyszerű feladat. A játékot egyszerre több gyerkőc is játszhatja és egyedül is nagyon izgalmas elfoglaltság. Azt tapasztaljuk a csoportjainkban, hogy viszonylag hosszú időre le tudja kötni a gyerkőcök figyelmét. Ahogy minden játéknál, úgy ennél is javaslom, hogy ha azt látjuk, hogy gyermekünk örömét leli a játékban, akkor fejlesszük tovább, bővítsük. A játék bővíthető új alapon található új színek vagy új árnyalatok beemelésével, méretbeli változásokkal vagy új formákkal is. Érdemes figyelnünk rá, hogy egészen kisiskolás korig egy változóval dolgozzunk a játékok bővítésénél. Itt arra gondolok, hogy ha új formákkal színesítenénk a játékot, akkor figyeljünk, hogy az alapszínekkel dolgozzunk. Ha méretekkel játszanánk, akkor tartsuk meg az formák színét azonosnak. A kétváltozós játékokhoz először e logika rögzülése létfontosságú. Ha nem megfelelően szilárdak az alapok, könnyen okozhat nem várt nehézséget egy-egy játék bővítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5715663700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása