Zipzárkaland
Pofon egyszerű, mégis fejleszt és leköt.

og3a3557.JPG

og3a3559.JPG

Pofon egyszerű, mégis fejleszt és leköt. 

Hozzávalók 

  • Karton alap
  • Zipzár (mi 3 db-al dolgoztunk)
  • Ragasztó
  • Opcionálisan az alap díszítéséhez festék, ceruza

 

Elkészítés

Ennél könnyebben és gyorsabban tényleg majdhogynem lehetetlen játékot készíteni. Mondjuk, csak halkan megsúgom, hogy amikor a kisfiam még tényleg pici volt, az egyik kedvenc játéka volt az üres üvegbe beleesett kavicsok időtlen időkig tartó rázogatása. De azért ennél kicsit most vagányabb játékot mutatunk ma nektek. Kiválasztjuk az alap kartonunkat. Nem kell túl nagy méretben dolgoznunk, az A/4-es méret is teljesen megfelelő. Az alap kartonunkat tetszés szerint tudjuk díszíteni. Ehhez nekünk tetsző, vagy gyerkőcünknek tetsző technikát érdemes választani, hiszen így közös program lehet a játék elkészítése. Festhetünk, színezhetünk vagy díszíthetünk ragasztással. Ha az alaplapunk elkészült csupán annyi feladatunk van, hogy a készen kapható zipzárakat rögzítjük a kartonra. Használjunk erősebb ragasztót, mert ennél a játéknál tényleg cibálva, húzogatva lesz a felület. Figyeljünk a ragasztásnál, hogy a zipzár fogai ne ragadjanak az alaphoz, csak a varrásnál is használt oldalsó részeket rögzítsük. Száradás után kezdődhet is a móka.

 

A játék menete/tapasztalataink

Valójában instrukció nélkül játszható a játék, hiszen a felfedezés legalább annyira leköti a gyerkőcöket, mint maga a mozgásfolyamat. A Montessori módszert követve igyekszünk mindig olyan játékokat is kínálni csoportjainkban, amelyekkel a hétköznapjaik során is találkoznak más formában. Ez pedig talán a legjellemzőbb erre a játékra, hiszen a kabát, naci és még sok ruhadarab zipzárral van felszerelve. Így a gyerekek számára nem ismeretlen dolog. Ugyanakkor nem nagyon találkoznak vele játékként. A gyakorlás közben gyorsan rögzül a mozgásfolyamat, ami nagyon nagy segítség lesz a későbbiekben is számukra. E mellett finom motorikus képességeik is fejlődnek már abban a pillanatban, amik a zipzár kis apró felhúzó részét kell elcsípniük. Ez a csípő mozdulat nagyon sok finom mozgás alapja. Azt tapasztaljuk, hogy rövidebb időre köti le a gyerkőcök figyelmét a játék, azonban ez idő alatt nagyon lelkesen és nagy örömmel használják. Természetesen, ahogy lassan már megszokjátok ez a játék is tovább fejleszthető. A legjobb, ha kártyákat készítünk mellé, ahol lerajzoljuk, hogy milyen állásban szeretnénk látni a 3 egymás melletti zipzárt. Ezzel máris térbeli és egymáshoz képesti elhelyezkedéseket vizsgálhatnak és másolhatnak a gyerekek. Könnyen magyarázhatóvá és szemléltethetővé teheti az egész és a fél fogalmát is. Inkább egyszemélyes játékként működik igazán. Mivel gyorsan elkészíthető, ha több azonos korú gyermek van a családban érdemes több darabot is elkészíteni belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6515670818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása