Tipi tapi
Mert tapogatni olyan jó, az érzékelés világába barangolunk

og3a3689.JPG

og3a3700.JPG

Mert tapogatni olyan jó, az érzékelés világába barangolunk

 

Hozzávalók:

  • Karton lap
  • Különböző textúrájú anyagok (csiszoló papír, gyapjú, textil, parafa, műanyag
  • Ragasztó
  • Olló

 

Elkészítés

 A következő játéknak az összeállítása nem lesz nehéz a hozzá szükséges alapanyagok keresése talán kicsivel több időt vesz igénybe, de házon belül mindent megtalálhattok hozzá. A feladatunk, hogy keressünk minél több olyan anyagot, aminek a tapintása különbözik egymástól. Ilyen lehet bármilyen textilanyag, ezek közül is sok különbözőt találhatunk, lehet bolyhos, sima, nemezelt felület. Mi szoktunk más játékoknál és kézműves feladatoknál is használni parafát, amit tekercsben sok helyen lehet vásárolni, dolgozhatunk még dekor gumival is, a pukkasztós fólia is nagyon nagy kincsnek számít keresgélés közben. Apa szerszámos ládájából még egy kis csiszolópapírt is kölcsönkérhetünk. Ha a keresés végére értünk már igazán könnyű a feladatunk. Kartonpapírra négyzeteket rajzolunk, nem kell túl nagy méretet választanunk, elég akkora, ami kényelmesen megtapintható. Számoljuk össze hány különböző anyag áll a rendelkezésünkre.  Ezt a számot megduplázzuk, hiszen minden felületből két-két darabot kell majd elkészítenünk. Az egyszerű matek feladat után meg is kapjuk, hogy pontosan hány alap négyzetre van szükségünk. Ezeket kivágjuk a kartonból. Érdemes keményebb kartonnal dolgozni, a régi dobozok például tökéletes alapként szolgálhatnak. Ha ezzel megvagyunk, az alapokkal megegyező méretet mérjünk föl a kiválasztott anyagokra. Minden anyagból kettő darabra lesz szükségünk. Ha ezek kivágása is elkészült, már csak össze kell ragasztanunk őket az alapokkal és kész is van a tipi tapi érzékelésfejlesztő játékunk.

 

Játék menete/tapasztalatok

 A négyzeteinket lefordítva kínáljuk a gyerekeknek. Mi nem igazán szoktunk a szembekötéssel próbálkozni. Sok gyerkőc kifejezetten nem szereti, így inkább lefordítjuk a tipi tapit. Persze előtte mondjuk el, hogy most kivételesen ne a szemüket használják majd a párkereséshez. Mert igen a feladatuk a pár keresés. Azt szoktuk javasolni, hogy első lépésként válasszon a gyerkőc egy tapit. Ezt jól vizsgálja meg, simogassa meg, próbálja megjegyezni milyen érzés, amikor hozzá ér. Kezdetben nyugodtan egyik kezében tarthatja az első tapit, a feladat pedig nem más, mint csak a tapintási érzékelést használva megkeresni a párját. Ha a gyerkőc úgy érzi sikerült, a két tapit tegye félre, majd kezdje újra a párkeresést egészen addig, amíg az összes tipi és tapi párra talál. Utána felforgathatjuk a játékdarabokat, hogy most már vizuálisan is megvizsgálhassuk az eddig csak érintés útján ismert anyagokat. Nagyon izgalmas játék, ami sok időre leköti a gyerkőcök figyelmét. Mindenképpen egyszemélyes játékként javasoljuk használni, hiszen egyedi érzékelés az alapja, és tényleg nagy koncentrációt igényel. Csoportjainkban is azt látjuk, hogy a gyerekek nagyon nagy lelkesedéssel fogadnak minden olyan újonnan bekerülő játékot, ami nem csak a megszokott érzékelési módon működik. És lássuk, be legtöbbször vizuális ingerek indítják és működtetik a játékfolyamatokat, így ez az apró játék igazi kincs lehet, arról nem is beszélve, hogy kis helyen elfér, így bárhova könnyedén magunkkal is tudjuk vinni. Ha nyitott szemmel járunk, nagyon sokáig bővíthető tovább és tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7315704850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása