Tojástörés
Mert a szétesett dolgokat mindig újra össze lehet illeszteni.

og3a3636.JPG

og3a3644.JPG

Mert a szétesett dolgokat mindig újra össze lehet illeszteni.

 

Hozzávalók:

  • Karton lap
  • Dekor gumi
  • Ragasztó
  • Olló

 

Elkészítés

 Mi tojásformával dolgoztunk. Természetesen bármilyen nektek tetsző formával el lehet készíteni a játékot. Sőt szerintem nagyon jó ötlet, ha a gyerkőcünkkel együtt választjuk ki, hogy milyen játék készüljön, így kedvenc formáival játszhat majd és sokkal személyesebbé is válik az elkészített játékunk. Érdemes A/4-es formátumban dolgozni. Ebben a méretben már jól láthatóak lesznek a későbbi illesztési pontok, amik megkönnyítik majd a használatát. A dekor gumiból annyi formát vágunk ki, ami kényelmesen felrögzíthető lesz majd egymás mellet a kartonunkra. Ezeket vágjuk ki. Az ollót ne tegyük messzire, hiszen ezzel dolgozunk majd tovább, a kivágott formákat kell tovább vagdosnunk. Két darabra fogjuk bontani őket, hogy milyen vágási vonalat választunk, teljes mértékben ránk van bízva, de ne gondoljuk túl, hiszen a kevesebb néha több. Vághatunk hullámvonalban, vagy cikkcakkban is, és persze ezeket kombinálni is lehet. Ha a formáinkat elfeleztük már csak a ragasztás van vissza. A forma egyik oldalát az alaplapra rögzítjük. A másik felével pedig játszunk majd.

 

Játék menete/tapasztalatok

 A feladat a formáink összeillesztése. A folyamat közben fejlődik a gyerkőcök logikai gondolkodása. Különbség és hasonlóság keresési kompetenciáik. Hagyjuk, hogy a maguk módján használják a tojástörőt, csoportjainkban is látjuk, hogy ahány gyerek, annyi megoldási forma létezik. Van, aki sokáig csak megfigyeli a rögzített feleket, és utána próbálja illeszteni a darabokat. Van, aki szabadon álló darabbal kezd, amit végig próbál az alapon lévőkkel. Mindegyiknél megpróbál illeszteni, amíg meg nem találja a valódi helyet és e logika alapján halad tovább. Nem szükséges ezekbe a folyamatokba beavatkoznunk, hiszen a végén minden esetben megoldódik a feladat. Sok időre leköti a gyerkőcök figyelmét. Ha összeszokott társaságról van szó, nyugodtan játszható több személyes játékként is, azonban ebben az esetben jó, ha van valaki, aki animálja a játékot, ha másba nem is a gyerekek sorrendiségének betartásába tud segíteni, ezzel is elkerülve az esetleges vitákat. Természetesen egyszemélyes játékként különösebb segítség nélkül bátran kínálhatjuk. Ha azt látjuk, hogy leköti gyerkőcünk figyelmét érdemes több alapot is készíteni, ezek külön külön is nagyon jó felületek, de kombinálva nehezíthetik is a játékot, ha úgy látjuk, hogy egy felületen már jól megy az illesztés, érdemes így bővíteni a játékunkat ezzel is fenntartva az érdeklődést és garantálva a mindig izgalmas időtöltést gyerkőcünk számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr815715828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása