Időjárás óra
Mostanában naponta többször is elő lehet venni, hogy az aktuális időjárást mutassa.  

_dsc0866.JPG

Mostanában naponta többször is elő lehet venni, hogy az aktuális időjárást mutassa.

 

Hozzávalók:

  • Kartonpapír
  • Színes papír
  • Fa csipesz
  • Ragasztó
  • Olló
  • Festék

 

Elkészítés

 Egy négyzet alakú alap kartonnal dolgozunk, amit négy egyenlő részre bontunk fel. Az alaplapot színes papírral beborítjuk, már itt is utalhatunk színpárokkal a négy különböző időjárási formára. Mi a napsütést, esőt, havat és a felhős időt jelöltük. Ezeknek megfelelően színes papírból kivágjuk a szükséges formákat, napocskát, felhőt, eső cseppeket és hópelyheket is. Ezeket a négy elkülönülő részre ragasztjuk. Utolsó lépésként egy fa csipeszt festünk meg, amivel majd jelölni tudják a gyerkőcök, hogy éppen mit látnak az ablakon kitekintve. A száradás után már csak használatba kell vennünk az elkészült időjárás óránkat.

 

Játék menete/tapasztalatok

 Csoportjainkban minden nap a tervezett foglalkozásaink előtt tartunk egy kis rituálét, amit a gyerkőcök nagyon szeretnek, ilyenkor leülünk egy körbe, mindenki bemutatkozik, megkeressük kinek mi a választott jele, gyakoroljuk kicsit a hét napjait és az alapszíneket és persze használjuk az időjárás óránkat, minden alkalommal, nagy izgalommal várják a gyerkőcök, hogy adott napon ki lesz az a szerencsés kiválasztott, aki beállíthatja az órát. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon élvezik. Nem egy olyan játékról van szó, ami hosszú időre leköti a figyelmüket, a vele való játék igazából egészen rövid ideig tart, viszont mindennap használhatjuk, így egy keretet is ad a napirendünknek, és a használata által rögzülnek ezek az alap időjárási formák. A gyerkőcök megtanulják, melyik jel mit jelent, amit az órán látnak és meg tanulják elkezdeni vizsgálni és megfigyelni a körülöttük lévő világot is. Egy nagyon hasznos játékeleme lehet egy gyerekszobának, és szerintem pont elfér a múltkor bemutatott tevékenység naptár mellé. Arról nem is beszélve, hogy a mostani időjárást elnézve, egész nyugodtan lehet napjában többször is állítgatni. Remélem, sok szobába díszeleg majd hamarosan és ugyanolyan lelkesedéssel használják a manók otthon is, mint nálunk a hétköznapok során.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2115736112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mindennapi Montessori

Friss topikok

süti beállítások módosítása