Sudoku a bölcsiben
Kipróbáltuk, miként működik a sudoku bölcsis gyerekeknél. Nagy örömünkre élvezték a gyerkőcök és mi is. :-)

Kipróbáltuk, miként működik a sudoku bölcsis gyerekeknél.

Mi a bölcsis tavaszi projektünkhöz készítettük a sudokut, így képeink a kiránduláshoz kötődtek. Szikla, tűzrakóhely, csónak és sátor volt a 4 elem, amit használtunk.

Kezdetként a gyerekekkel megbeszéltük, mit látnak a képeken.

kep1.jpg

Eztán megmutattuk számukra a második alaplapot, melyen 3 elem már megvolt rajzolva, s feltettük a „Mi hiányzik innen?” kérdést.
kep2.jpg

Könnyen rájöttek, hogy a tűzrakóhely képe a hiányzó elem.

Az első lap alá helyeztük a másodikat, s elmondtuk, nézzék meg, milyen érdekes, hogy oszloponként is megtalálják a négy különböző elemet. A nagyobbak ezt már észreveszik és megfogalmazzák, a bölcsiseknek ebben mi még segítettünk.

A harmadik és negyedik kártyán már csak egy-egy elem volt megrajzolva. A bölcsisektől azt kértük, egészítsék ki úgy, hogy a négy különböző elem meglegyen az alaplapokon.  Idáig jutottunk el a játék bemutatásakor. Csillogó szemmel pakolták a kicsik a kartonlapokat, s kialakult a 4 négyzet a 4 különböző elemmel.

kep3.jpg

A második napon már elhelyeztük a 3. és 4. alaplapot az 1. és 2. mellé, s kértük a gyerekeket, hogy arra is figyeljenek a kiegészítésnél, hogy minden sorban és minden oszlopban is csak egy-egy azonos kártya legyen. A 3 évesek közül többen ezt az akadályt is legyőzték. A kisebbeket kérdésekkel vezettük a helyes megoldás irányába.

Öröm volt látni, milyen izgatottan fogadták az új játékot a gyerkőcök, miként örültek a helyes megoldásnak, mennyire koncentráltak, hogy megtalálják a még hiányzó elemeket.

Szóval egyrészt jó móka volt, másrészt fejlesztette a gyerekek megfigyelőképességét, koncentrációját, logikai gondolkodását, s természetesen jót beszélgettünk közben a kirándulási lehetőségekről is.

Szerintünk érdemes kipróbálni! �


sudoku.jpg

Amit használtunk hozzá:

  • 2x4 azonos méretű, négyzet alakú kartonlap (mi papírdobozokat hasznosítottunk újra, ez volt az alaplap)
  • filctoll, vonalzó – ha szabályosan szeretnétek négy négyzetre osztani az alaplapokat (mi szabad kézzel rajzoltuk meg a határoló vonalakat)
  • filctoll, színes, hogy megrajzoljuk az elemeket (természetesen használhattok nyomtatott képeket is)

A készítés menete:

  • kimérjük és kivágjuk a 4 alaplapot, valamint a képkártyák alapjait kartonból
  • kimérjük a képkártyákat, kivágjuk azokat, megrajzoljuk az elemeket (4 azonosat minden elemből)
  • felragasztjuk a képeket a képkártya alapra illetve az alaplapra
    1. elem – minden rajz szerepel az alaplapon
    2. elem – 3 rajz szerepel az alaplapon
    3. és 4. elem – 1-1 rajz szerepel az alaplapon
    Természetesen más alaplapi elosztással is készíthetitek.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4216505472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mindennapi Montessori

Friss topikok

süti beállítások módosítása