Katicát pöttyéről
A gyerkőcök maguktól is többféleképpen kezdték használni, a lényeg a pöttyök száma

_dsc0902.jpg

A gyerkőcök maguktól is többféleképpen kezdték használni, a lényeg a pöttyök száma

 

Hozzávalók:

  • Fehér papír
  • Filctoll
  • Csúszásgátló tappancsok

 

Elkészítés

 A fehér alaplapunkra felrajzoljuk az alap katica mintánkat, amit persze díszítünk is. A katica hátának csak az egyik oldalára rajzoljuk fel a pöttyöket a másik oldalt pirosra színezve, de pöttyöktől szabadon hagyjuk. Ha hiszitek, ha nem a játék elkészítésének itt vége is van. Tetszőleges katica kártyát tudunk készíteni, ahol a katica hátán lévő pöttyök számát tudjuk változtatni. Talán ismeritek a bútorok lábára ragasztható kis puha tappancsokat. Mi azokat használtuk mozgó pöttynek. Ha éppen ebből nem akad otthon pár darab, könnyen pótolhatjátok sima fekete kartonnal vagy bármilyen anyaggal, ami könnyen vágható kis körformára.

 

Játék menete/tapasztalatok

 Kezdetben a csoportjainkban nem kaptak a gyerekek instrukciókat, csak bekerültek az új játékok a polcokra. Sokszor szoktunk elrejteni meglepetést a manóknak. Vagy csak cserélgetni a csoportokban lévő játékokat. Így minden alkalommal, nagy örömmel fogadják az újdonságokat. A katicákkal is így tettünk. Érdekes volt, hogy több felhasználásra is rájöttek a gyerkőcök, amire lehet, na, jó, amire mi sem gondoltunk. Volt, aki a már előre megrajzolt pöttyökre helyezte a mozgó pötyiket. Erre nem is számítottunk, de igaziból teljesen jogos az elképzelés, hiszen már elő van rajzolva a hely. A játék eredeti lényege a pöttyök tükrözése lenne. Elsőként bőven elegendő, ha a pöttyök száma egyezik meg, később már instruálhatjuk a manókat, hogy próbálják megfigyelni a pöttyök elhelyezkedését is, és lemásolni. Jó játék és szemléltetés lehet egy kis kozmetikai tükör használata. A tükrözés amúgy is mindig nagy móka. A katicák meglepően sok időre lekötik a gyerkőcök figyelmét, főleg, ha elegendő számú katicakártyát készítettünk. A logikai és matematikai gondolkodásuk épp úgy fejlődik a játék használata közben, mint finom motorikus készségeik. Hiszen apró pötyiket kell pontosan a katicára helyezni, és az nem olyan egyszerű ám, hiába aprók azok a kezecskék. A játékot inkább ajánlanám egy személyes játéktevékenységnek. Így tényleg lehetősége van a gyerkőcnek koncentrálni és elmélyülni a feladatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5115738140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása