Körforgásban
Annyi apró csoda van a világban, amiről felnőttként kicsit már el is feledkezünk. Most felidézünk egyet.

_dsc0859.jpg

Annyi apró csoda van a világban, amiről felnőttként kicsit már el is feledkezünk. Most felidézünk egyet.

 

Hozzávalók:

  • Karton alap
  • Színes papír
  • Száraz tészta
  • Filctoll
  • Olló
  • Ragasztó

 

Elkészítés

Valamiért, amikor elkezdtem írni a szokásos blog bejegyzést és a fenti játék került sorra, úgy éreztem, hogy tényleg annyi apró csoda van körülöttünk, amit már észre sem veszünk, kicsit olyan ez, mint a Kis Hercegben a kígyó, aki lenyelte az elefántot és hihetetlen módon felnőtt szemnek csak egy kalap volt. Ez jutott eszembe. Mert felnőtt szemmel egy pillangó is már csak egy egyszerű pillangó csupán, pedig mennyit lehetne róla mesélni és rácsodálkozni, hogy milyen elképesztő dolgok történnek körülöttünk. Ezt szeretnénk kicsit elmesélni a gyerkőcöknek a következő játékon keresztül, ahol a pillangó fejlődésének szakaszaival tudnak megismerkedni a kis manók. A Játékunk elkészítéséhez először az alap kartonunkból egy körformát vágtunk ki, amit középen négy egyenlő részre osztottunk. A fejlődési szakaszokat színes papírra írtuk, így került cetlire a tojás, lárva, báb és végül a pillangó. Szintén színes papírból vágtunk ki két levélformát. Az egyiket a tojás szakaszhoz, míg a másikat a lárva szakaszhoz ragasztottuk. A bábnál egy fa szárát szerettük volna jelölni, amit szintén színes papírból kivágva jelöltünk. A pillangó résznél csak a kis kunkorodó csápokat rajzoltuk fel. Hogy érzékeltessük, hogy bizony ezek egymás utáni folyamatok nyilakkal is díszítettük az alapunkat. A tésztákkal nincs sok dolgunk csak a megfelelő formájú száraztésztákat kellett kikeresni. Az alapra való ragasztás után a játék máris használatba vehető.

 

Játék menete/tapasztalatok

Az eddig mutatott játékoknál egy kicsit eltérőbb a játékfolyamatra épül ez a gyöngyszem. Nem feltétlenül olyan eszköz, ami elé leültetjük a gyerkőcöt, aki önállóan tölti az idejét a tevékenységgel. Ez sokkal inkább egy szemléltető eszköz, játék, ahol az átadni kívánt információ megjelenik vizuálisan és minimális tevékenységgel ugyan, de a gyerkőcök is részt vesznek a végleges kép kialakításában, így mélyebben és könnyebben rögzülnek új információk. Érdemes közös időtöltésként gondolni rá. Közösen leülni és beszélgetés közben igaziból szemléltetni a játékon keresztül a fontos dolgokat. Megbeszélni, hogy miből és hogyan is lesz a pillangó. Az első fejlődési szakasznál, ami a tojás, mi ragasztó pisztollyal fix átlátszó pöttyöket rögzítettünk a levelekre, de a legjobb, ha találtok otthon átlátszó dekor kavicsot, ezt a gyerkőc tudja önállóan a levélre helyezni. Megbeszélhetjük vele, hogy nagyon sokféle tojás létezik, van, amelyikből kiscsibe akár krokodil bújik elő és bizony van olyan is, amiből egy kis kukac, lárva mászik elő, amikor annak eljön az ideje. Itt már vált is a játék a következő szakaszba érünk, ahol a gyerkőc felhelyezheti a hernyót ábrázoló tésztát a helyére, a mi választásunk a FUSSILIRE esett. Igaiból a játék egy mankója egy saját mesének, történetnek. Mivel a hernyó felhelyezése után azonnal egy következő szakaszba lépünk, ami a báb. Ezt is száraz tésztával tudjuk szemléltetni. Itt mesélhetünk arról, hogy általában hol fordul elő, hogyan is néz ki és már egész közel kerültünk a csodás kikelés pillanatához, amikor a bábból, ami hernyóból lett lassan egy igazi csodálatos pillangó bújik elő. A pillangó tészta felhelyezésével válik kerekké a mesénk. Úgy hiszem, hogy bár az eddigiektől eltérő játék ez, mégis nagyon hasznos és kivételesen arra is nagy hangsúly kerül, hogy a játéktevékenységben nem mindig az a cél, hogy gyerkőcünk önállóan elfoglalja magát, sokszor elképesztő fontossággal bírnak ezek az együtt töltött idők, amik igazán jó és maradandó emlékké válnak majd. Próbáljátok ki, meséljetek, tanuljatok és legyetek kicsit ma együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9615756768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása