Hol lakom?
Az állatok lakóhelyének megkeresése a feladat következő játékunkban

_dsc0913.jpg

_dsc0917.jpg

Az állatok lakóhelyének megkeresése a feladat következő játékunkban.

 

Hozzávalók:

  • Nagyobb papír (az alaphoz)
  • Fehér karton
  • Színes ceruza

 

Elkészítés

A tényleges kivitelezés előtt, gondoljuk át, találjuk ki, hogy milyen állatokkal szeretnénk majd dolgozni a játékunk elkészítése során. Mi állatkerti állatokat választottunk, de természetesen más tematikaalapján is el tudjátok készíteni. Barangolhatunk, dzsungelben, a házkörül erdei sétára is indulhatunk. Ha kiválasztottuk a nekünk leginkább tetsző tematikát. A nagy alapunk megrajzolása következik. Ahol a kiválasztott állatok lakóhelyét ábrázoljuk. Figyeljünk rá, hogy az egyes élőhelyek rajzolásánál használjunk több olyan szimbólumot, ami a segítségével a gyerkőcök majd felismerik, hogy ki lakhat az adott részen, ilyen lehet az étel, ami a kedvence a lényeg, hogy adjunk elegendő mankót a manóknak, hogy a feladat ne legyen túl nehéz. Ha az alap megrajzolásával elkészültünk a színezést már közösen is készíthetjük a gyerekekkel, hiszen minden olyan játék eszköz, aminek a készítésében ők is részt vesznek, személyessé is válik ez által. Így erre érdemes mindig lehetősége biztosítanunk. Amikor már csodálatos színes az alapunk, az állatok megrajzolása van már csak hátra. Dolgozzunk egyenlő méretű alapokon, amikre felrajzoljuk a kiválasztott állatkákat. Ezek után, ha szeretnénk, ezeket laminálhatjuk is, hogy tartósabb legyen a végleges játékunk.

 

Játék menete/tapasztalatok

Talán nem is kell magyarázni, hogy a játéknak mi is a menete. A külön álló állatos kártyáknak a megfelelő helyre való elhelyezése a cél. A játék a megfigyeléses információszerzésen alapszik. Hiszen az alapon olyan rész információkat, jellemző ikonokat helyeztünk el, amit a gyerekeknek meg kell találniuk és ezek alapján kell felismerniük, hogy az adott részen melyik állat lakhat. Érdemes az alaprajzot részletesen kidolgozni, hiszen ez egy olyan megismerési forma, ami a későbbiekben is nagyon hasznos lesz a gyerkőcök számára. Az általuk látott részletek alapján kell megtalálniuk és kiválasztaniuk azokat, amik tényleg fontosak, és amik segítik őket a feladat megoldásában. Azt tapasztaljuk, hogy sok időre képes lekötni a manók figyelmét. A rajz részletességének fokozásával tudjuk a feladatot nehezíteni, vagy könnyebbé tenni. Nagyobb korosztály számára is mindig nagy szórakozási lehetősége nyújt a kereső feladatok elvégzése, ahol ténylegesen nagyon koncentráltan kell megtalálniuk az őket segítő apró részletek. Kisebbet számára természetesen nem kell, annyira elrejtenünk mondjuk a nyuszira jellemző répát, hiszen esetükbe még jobb, ha a sikerélmény gyorsabban elérhető, és nem érzik úgy, hogy nem képesek a feladat elvégzésére, a nagyobbak türelmét és koncentrációját viszont egészen nyugodtan próbára tehetjük ezzel a játékkal. Egyszemélyes játékként is tökéletesen használható, de játszható többszemélyes játékként is. Lehetőségünk van olyan további felhasználásra is, ahol a gyerekeknek már a látott kép alapján szóba kell elmesélni társaiknak, hogy mit látnak az adott élőhelyen, figyelve arra, hogy minden részletet elmeséljenek. Tehát a játék sokféleképpen játszató. És egészen biztosan élvezni is fogják a gyerkőcök.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4315855982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása