Csendjáték
Miért fontos a csendjáték?


adorable-animal-beautiful-573258.jpg

Mi is az a csendjáték?

Hogyan játsszuk és miért fontos gyermekünk számára?

A pici gyerekek számára a hangzavar, a túl erős hangok frusztrációt okozhatnak. A túl nagy hangzavar elfárasztja, izgávává, esetleg agresszívvé teszi a gyerekeket, túlpöröghetnek és nehezen válnak újra nyugodttá.

A csendjáték során a gyerekek megtanulnak csendben figyelni, mozogni és munkálkodni, vagyis játszani.

4 hónapja kezdtünk csendjátékot játszani családi bölcsődéinkben. Először furcsállták a gyerekek, rácsodálkoztak, mi is ez, aztán hamarosan, mint a mindennapjainkhoz tartozó rítus, természetes részévé vált délelőttjeiknek.

A csendjáték egy mindig azonos jelzéssel indul.
Egyik csoportunkban a rolókat húzzuk le, másik csoportunkban egy kör alakú szőnyeg kerül a csoportszoba középre, de lehet zeneszó, egy bekapcsolt ledlámpa fénye a jelzés. Erre a jelre a gyerekek leülnek körbe varázspárnáikra, majd becsukják szemüket és várnak arra a jelzésre, amire kinyithatják. Ez a mi csoportjaikban egy simogatás vagy egy ölelés. Aki érzi a simogatást vagy az ölelést, az kinyitja a szemét.

Először kevesen tartották csukva a szemüket, most már minden gyerkőcnek jól megy a szemük csukva tartása a jel megérkezéséig.

Miben tapasztaltunk fejlődést?

A csendgyakorlat kiválóan fejleszti az empátiát, a koncentrációt, az akaraterőt, az önkontrollt.

A gyakorlatban azt tapasztaltuk, hogy egyre növekedett az az idő, amit a picik csendben önmagukra és egymásra figyelve töltenek.

Élvezik, hogy a csendjáték során szemüket egy másik kisgyerek érintésére, simogatására, ölelésére nyitják ki. Finomodnak egymás felé irányuló mozdulataik. Gyakran hosszan egymás jóleső ölelésében maradnak. :-) Érzelmileg közelebb kerülnek egymáshoz.

Érdeklődve várják, milyen új tevékenységet mutatunk meg számukra a csendjáték során.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6613712076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása