Vonalak mentén
Egyenes vonalat húzni még nekünk se egyszerű

og3a3727.JPG

og3a3730.JPG

Egyenes vonalat húzni még nekünk se egyszerű

Hozzávalók 

  • Alap papír
  • pom pom-ok
  • dekorgumi
  • Csiszoló papír
  • Nyomtató vagy némi kézügyesség a rajzoláshoz

 

Elkészítés

Elsőként kiválasztjuk, hogy mekkora méretben szeretnénk dolgozni, mi A/4 es formátumban és A/3 as formátumban is készítettünk már e logikán alapuló játékokat a csoportjainkba. A fenti hozott játéknál a háziállatok hazavezetése volt az alapötlet. Már a játék ezen részénél rengeteg lehetőségünk van. Gondolkodhatunk állatokban, formákban, a lényeg, hogy egy egyszerű logika alapján tudjuk összepárosítani a kiválasztott elemeket. A játék e részénél is többféle kivitelezés is lehetséges. Mi a számítógépes segítséget választottuk és az alaplapot megszerkesztettük és nyomtattuk, majd azzal dolgoztunk tovább. Otthon azonban könnyen megrajzolhatjuk az alapot, hiszen nem kell bonyolult formákat választanunk, a játék nem ettől lesz izgalmas a gyerkőcök számára. Ha elkészültünk az alapunkkal, már nincs nehéz dolgunk. Három különböző tapintású anyaggal dolgoztunk. Mindhárom esetben azonos szélességű csíkot fedtünk le a kiválasztott anyagokkal. A csíkokat kivágtuk dekor gumiból, csiszolópapírból és ragasztással rögzítettük, a pom pomokat szintén ragasztásos technikával varázsoltuk az alaplapra. Száradás után, pedig már használatba is vehetjük az elkészült játékot.

 

A játék menete/tapasztalataink

A játék során a gyerkőcök különböző tapintású felületek mentén tudják gyakorolni a vonalvezetést. Ez a későbbiekben nagyon hasznos lesz majd, amikor már ceruzával kell ügyeskedniük. A vonalvezetési technikák minden esetben alapjai a későbbi írástanulásnak. Ahogy az élet minden más területén, úgy az írás, rajzolás tanulásánál is, a legfontosabb, hogy szilárd alapokkal tudják a gyermekek bővíteni tudásukat, ügyesíteni, fejleszteni már meglévő képességeiket. Ezen játék során maga az alapmozdulat az, ami rögzül. A fenti játéknál, mi egyenes vonalakkal dolgoztunk, ami természetesen bármikor továbbfejlesztető. Készíthetünk hullám vagy cikk cakk vonalas verziót is. Csoportjainkban azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek nincsenek hozzászokva az ennyire egyszerű játékfolyamatokhoz. Manapság már minden játék villog, de legalább zenél. Nem is hinnétek el, hogy mennyire nagy lelkesedéssel fogadják ezeket az egyszerű, letisztult játékokat. Ahol nem zavarja meg őket semmi, ahol lehetőségük van egy folyamatban elmélyülni és azt tökéletesíteni. A változó textúrák miatt a játék mégis nagyon izgalmas. Ezt más területen is sokszor tapasztaljuk, nagyon nagy sikere van azoknak a játékoknak, amik a nem túl gyakran használt érzékelési területekre hatnak. A játékot egyszemélyes játékként ajánljuk, ha több alappal dolgozunk, akkor egyszerre több gyerkőc is részt vehet a játékban, és gyakorolhatják a cserélgetést is, illetve a türelmet. Ami szerintem az egyik legfontosabb fejlesztendő terület lenne mostanában. És higgyétek el, nagyon könnyen lehetne ebben is előrelépéseket elérni. Nagyon szembetűnő a csoportjainkban, hogy mennyire gyorsan képesek megtanulni nem csak adott játékfolyamatokat, hanem a játékba való részvétel mikéntjét is.  Kicsit elkalandoztam, de a lényeg, hogy ajánlom mindenkinek, akinek lehetősége van elkészíteni és kipróbálni a vonalvezetős játékot, hogy ne halogassa. A siker nem fog elmaradni, és a fejlődés sem, ami óriási biztonságot ad majd gyermekeinknek, amikor már megszerzett tudásként tudják továbbhasználni ezeket az alaptechnikákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2615668108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása