Összegomboló
Finom motorika fejlesztés, na meg könnyebb kabáthúzás.

og3a3617.JPG

Finom motorika fejlesztés, na meg könnyebb kabáthúzás.

Hozzávalók

  • Filc lapok
  • Gomb
  • Tű és cérna a varráshoz

 

Elkészítés 

Újra egy varrós játékot mutatunk ma nektek. Nem kell hozzá túl nagy szaktudás, hiszen mi se vagyunk varrónők, de ígérem, csak pár gombról van szó. Elsőként a filclappal fogunk dolgozni. Érdemesebb kicsit vastagabb filcet választani, arra figyeljünk, hogy kiválasztott alapanyag legyen annyira flexibilis, hogy össze tudjuk hajtani, hiszem a végén majd így fogjuk tudni használni a kész játékunkat. Szóval a megfelelő anyag kiválasztása után felrajzolunk az alapra csíkokat. Elég, ha egy arasznyi hosszúságban gondolkodunk. A szélességét a gombok mérete fogja meghatározni. A végleges csíkunkon férjen el kényelmesen a rendelkezésre álló gomb. Ha megtaláltuk a tökéletes méretet vágjuk fel a filcet. Szerintem maximum 10 darabot készítsünk. Ha később úgy látjuk, bármikor bővíthetjük majd a játékunkat további színekkel is. Az elkészült csíkok egyik végére felvarrjuk a gombokat. Ne varrjuk túl szorosa, hogy a gyerkőcök könnyen használhassák majd. A másik végére egy csíkot vágunk, amin átfér a gombunk. Jó anyagválasztásnál mivel a filc nem foszlik, nem szükséges a csíkok oldalait és a gomblyukat sem végig szegnünk. És már el is készült az összegomboló játékunk.

 

A játék menete/tapasztalataink

A játék menete nagyon egyszerű, az elkészült filc csíkok összegombolása a feladat. Bonthatjuk két részre is a játékfolyamatot. Ilyenkor az első lépés csak maga a gombolás. Ennél a folyamatnál a gyerekek finom motorikus képességei fejlődnek. Maga a mozdulatsor már nem tűnik bonyolultnak, azonban a bölcsis kis óvodás korosztály számára nagyon is nehéz lehet. A második rész, ha bontjuk a játékot, már a filccsíkok összekapcsolása. Ha sikerül, akkor egy hosszú filckarikákból álló füzért kapunk majd. Azt vesszük észre, hogy a maga egyszerűsége mellett meglepően hosszú időre leköti a gyerekek figyelmét. Sokáig és nagyon szívesen elbabrálnak vele, hogy minél hosszabb kígyót kapjanak végeredményül. Leginkább egyszemélyes játék, amennyiben van energiánk és tudunk sok gombolható filc csíkot készíteni több gyerkőc is tudja használni egyszerre, ilyenkor viszont figyeljünk rá, hogy mindenkinek jusson elegendő alapanyag, amiből kedvére gombolgathat. Érdemes elkészíteni, hiszen egy kis helyen is elférő játékról van szó, amit könnyen magunkkal is tudunk vinni, jó, ha mindig lapul a táskánkban egy két meglepi a pelenkák, nedves törlőkendők, túlélő rágcsák, kézfertőtlenítők és sebtapaszok mellett, így könnyen leköthetjük a manókákat bármikor. Jó gombolgatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8115680654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása