Cipőfűzésre fel
Egy meseszép fa játék, amivel tényleg játék a tanulás

og3a3773.JPG

og3a3776.JPG

Egy meseszép fa játék, amivel tényleg játék a tanulás

 

 

Eddig olyan játékokkal találkozhattatok a blogunkon, amiket otthon ti is el tudtatok készíteni, illetve amiket mi készítettünk a gyerekek számára csoportjainkba. Úgy gondoltuk, hogy a saját készítésű játékokon kívül szeretnénk megmutatni nektek egy két olyan boltban beszerezhető darabot is, ami illeszkedik az általunk is képviselni kívánt Montessori módszerhez, pedagógiához. Ezek a játékok nem fognak se zenélni, se világítani. Ennél sokkal többről van szó. Ezek olyan fejlesztő játékok, amiket mind kivitelezésük, mind felhasználhatóságuk miatt meleg szívvel merünk és szeretnénk nektek ajánlani. Igyekszünk a csoportjainkban is ilyen és ehhez hasonló értékrendet és szemléletmódot követő játékokat kínálni a gyerkőcöknek.

 

Az első játék ebben a sorban ez a csodás kis cipő. Az egész játék fából készült. A játék használata során a gyerkőcök a rendelkezésre álló cipőfűzőt fűzik be a cipőn található lyukakba. Maga a fűzés is egy nagyon hasznos és fontos mozgássor, amely során a gyerkőcök finom motorikus képességei fejlődnek. Egy összetett mozgási folyamatról van szó, ahol már a cipőfűző helyes megfogása is koncentrációt igényel. Ezek után a befűzés következik. Ez kezdetben lehet, hogy nem megy majd olyan egyszerűen, de kellő gyakorlással nagyon szépen rögzülő és automatizálódó mozgássá válik majd. Nem érdemes ebben a korban javítani a gyerkőcök megoldási módját. Tehát ne szóljunk közbe, hagyjuk, hogy maguk tapasztalják meg, hogyan tudják a legegyszerűbben megoldani a feladatot. Van, aki az elején két kézzel ügyeskedik. A lényeg, hogy nincs rossz megoldás, minden megoldási mód egy tanulási folyamat, ne felejtsük el, hogy ez mekkora érték. A játék használata során mutathatunk több fűzési technikát is a gyerekeknek. Nagyon jó játék lehet, a másolós játék ezzel a csodás darabbal. Ilyenkor először mi magunk mutatjuk meg a fűzési sorrendet. Figyeljünk rá, hogy ha ezt a játékformát választjuk, akkor ez közös játék legyen. Teremtsük meg a kellő nyugalmat. Koncentráljunk mi is csak és kizárólag a játékra és a gyerkőcünkre. Szóval elsőként mi fűzzük be cipőt, a feladat pedig, hogy gyerkőcünk lemásolja a mozdulatsort. Legyünk türelmesek, próbáljuk ne tiltással instruálni gyerkőcünket. (egy konkrét példa: ha nem jól másol minket, kétféle képpen tudunk korrigálni. 1. –ezt elrontottad, így nem jó 2.- biztos, hogy én is így csináltam? Úgy emlékszem itt belülről fűztem át cipőfűzőt. Talán tovább nem is kell magyarázni melyik a célravezetőbb segítség) Ha elakadnak, mutassuk meg újra. Egy idő után biztosan sikerülni fog. Ha a fűzés már jól megy vagy nagyobb gyerkőcökkel a cipőfűző megkötését is tudjuk gyakorolni.

Egy tipp, amire talán nem gondolátok elsőre. Amikor már a masnira kötést gyakoroljuk a játékkal érdemes a cipőnket úgy forgatni, ahogy majd az életben is találkozunk ezzel a feladattal. Tehát nem szemből, hanem hátulról és fölülről mutatjuk meg, hogyan is kell masnit kötni. Ha szemből csináljuk ezt a mozdulatsort, nem biztos, hogy a játékon túl a gyakorlatban is tudják alkalmazni, hiszen lássuk be, eléggé ki kéne csavarni azokat az apró lábacskákat, hogy sikerüljön. Ezzel a kis trükkel viszont úgy tud rögzülni a masni készítés, hogy ténylegesen felhasználható tudássá lesz.

 Remélem tetszett az első bolti játékunk is. Ha éppen játékbeszerzésben vagytok érdemes nem csak a zenélős részlegről válogatni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6315688262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása