Merre járhat
Ismerjük meg jobban a körülöttünk megtalálható járműveket

_dsc0886.jpg

_dsc0888.jpg

Ismerjük meg jobban a körülöttünk megtalálható járműveket

 

Hozzávalók:

  • Színes papír
  • Színes ceruza
  • Vastagabb karton
  • Olló
  • Ragasztó

 

Elkészítés

 A vastagabb karton alapunkat először osszuk fel 3 egyenlő csíkra. Ha ezzel megvagyunk, a csíkok díszítése következik. A középső sávunk jelképezi majd a szárazföldet, mi ezt egy úttesttel jelöltük, fekete színes papírt ragasztottunk az adott felületre, amit tovább feleztünk fehér csíkokkal, amik a választóvonalat szeretnék jelezni. Az úttest fölötti sáv lesz az égbolt ezt kék papírral borítottuk be, mivel a legalsó sáv is kék színű borítást kap, ezért az eget tovább díszítettük felhőkkel, rajzolhattok rá napocskát is, ki-ki a maga ízlése szerint. A legalsó sáv pedig a vízi közlekedésnek ad majd helyet, így itt is kék színt használtunk a borításhoz, amit hullámvonalakkal díszítettünk tovább. Ha mind három sávunk elkészült a játékunk alapján tartjuk már a kezünkben. Ezek után kartonból egyenlő méretű kisebb négyzeteket vágunk ki. A négyzetek száma pontosan megegyezik az lerajzolni tudott járművek számával, tehát végtelen. Arra kell csak figyelnünk, hogy mind három közlekedési formának a járművei szerepeljenek a rajzainkon. Ilyen lehet az autó, dömper, motor, helikopter, repülő, hajó és a csónak is. Miután ezekkel a rajzokkal és azok színezésével is kész vagyunk már az elkészült játékunk darabjait látjuk magunk előtt.

 

Játék menete/tapasztalatok

 Nagy lelkesedéssel fogadja a járműveket minden alkalommal, hiszen ki ne emlékezne rá, mekkora öröm várni a reggel érkező kukás autót vagy megcsodálni a mentő autó szirénájának éles hangját, a repülők által húzott csíkokat az égen a mai napig-órákig tudom nézegetni, pedig azt állítják, hogy már nem vagyok gyerek. A járművek valamiért mindig nagy hatást gyakorolnak a gyerkőcökre. Vajon a csodálatukon és a hangjuk utánzásán kívül, mennyire tudjuk, hogy melyik jármű pontosan hol jár kel körülöttünk. Ennek a kérdésnek a tisztázására és persze a gyerkőcök önfeledt mosolyának eléréséhez találtuk ki a következő játékot, ahol a cél nagyon egyszerű, a kártyákon szereplő járműveket a közlekedési helyüknek megfelelő sávra kell helyezni. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek nagyon szívesen elbabrálnak ezzel a játékkal. Érdemes közösen végezni a játéktevékenységet, így közben tudunk beszélgetni is az éppen kézben lévő repülő, úszó vagy guruló masinákról. Sok esetben nem értelemszerű azoknak a felhelyezése, egy kis meséléssel viszont olyan tudást szerezhetnek a játék által gyerkőceink, amik a mesélés hatásával együtt fokozottan tudnak rögzülni. Minden olyan információ, amihez valóságos jelen idejű érzékelési folyamat társul mélyebben és jóval könnyebben rögzül. Nem szeretnék diszkriminatív lenni, ha valami ez mindennél távolabb áll tőlem, de csak halkan megsúgom, hogy a fiús szülők talán kicsit lépés előnyben vannak, hiszen minden kisfiú végtelen időt képes eltölteni a járművek tanulmányozásával, így az ő számukra egészen biztosan olyan játék lehet „merre jár” ami sok időre képes lekötni csemetéjük figyelmét, de persze a lányos szülők se lógassák az orrukat, hiszen számukra is nagyon érdekes és hasznos tevékenység. Amúgy a rózsaszín szín használata és némi virág vagy szívecske díszítés az elsuhanó repülő oldalán bizony bizony csodákra képes. Na meg barbie-nak is volt nyitott autója, szóval kifogásnak helye nincs. Keressük, meg ki merre jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7815741052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása