Ne csak lásd, érezd is
A kukucskálós nyitogatós játékunk egy új formáját hoztuk ma nektek, ahol bizony még több érzékelési formát igyekszünk megmozgatni

_dsc0889.jpg

_dsc0893.jpg

A kukucskálós nyitogatós játékunk egy új formáját hoztuk ma nektek, ahol bizony még több érzékelési formát igyekszünk megmozgatni

 

Hozzávalók:

  • Karton alap
  • Különböző tapintású anyagok
  • Nedves törlőkendő nyitó-záró fedele
  • Színes papír
  • Olló
  • Erősebb ragasztó

 

Elkészítés

 Az alapunk elkészítésével kezdjük a munkát. Elsőként a nedves törlőkendő nyitófedeleivel lesz dolgunk. A fedeleket, amiket majd az alapra fogunk rögzíteni felhelyezzük az alaplapra és körberajzoljuk, hogy az előkészületek alatt is tudjuk, hogy hova kerülnek majd a kukucskálóink. Ha a körberajzolással megvagyunk, ugyanezt csináljuk meg a kiválasztott anyagainkon is. Mivel a játék a játék lényege a tapintás útján való érzékelés fejlesztése, így arra törekedjünk, hogy egymástól jól megkülönböztethető anyagokat válasszunk, ilyen lehet a parafa, gyapjú, régi szőnyeg anyag, simább textil felületek, csiszolópapír, igaziból bármi, aminek az érintése különleges és érdekes. Ha kiválasztottuk, hogy milyen anyagokkal szeretnénk elkészíteni a játékunkat, ezekre is rajzoljuk körbe a nyitó fedeleket. A felrajzolás után, nem kell túl precízen, de egy kicsit csalni fogunk. A kész formánál egy kicsivel kisebb verzióra lesz szükségünk, hogy kényelmesen tudjuk majd ragasztani, tehát a meglévő vonalakhoz képest befele egy kicsivel kisebb, de azonos formát rajzolunk. Minden anyagra két-két forma kerül, amiket ki is vágunk. Ez után visszatérhetünk az alapunk elkészítéséhez. Mi mozaik technikát választottunk ennél a verziónál. Ez viszonylag gyorsan és gazdaságosan maradék papírokból is könnyen elkészíthető, és a végeredmény nagyon vidám és dekoratív. A karton egész felületét bekenjük ragasztóval, majd beszórjuk az előre apróra vágott papír fecnikkel. Néhol a szóráson túl finomítani kell majd a felületet, de tényleg gyorsan lehet szépet alkotni ezzel a technikával. Az előre felrajzolt fedél lenyomatokat üresen hagyjuk. Ezekre egymástól elszórva ragasztjuk fel a párban lévő anyagainkat. Amik tetejére kerülnek a kukucskálók. A fedelek ragasztásához erősebb ragasztót használjunk, hiszen ezek folyamatosan nyitogatva, használva, mozgatva lesznek, tehát bírniuk kell a kiképzést. A száradási idő kivárása után már birtokba is vehetjük az új kukucskálós játékunkat.

 

Játék menete/tapasztalatok

 Korábban már mutattunk nektek egy ugyanezen, logikán működő kukucskálós játékot ahol a színpárok megtalálása volt a cél. A játék alap logikája nem változott, mivel a csoportjainkban elképesztő lelkesedés fogadta az elkészült darabokat, úgy döntöttünk, hogy többféle verzióban is megalkotjuk a varázsfalat. Most egy a tapintási érzékelést fejlesztő verzióját hoztuk el nektek. Mivel az alap játéktevékenység nem változott, így most is a fő cél a párok megtalálása. Azonban már nem csak a szemünket és logikánkat, memóriánkat kell használnunk, hanem a kezünket is. Viszonylag kevés olyan játék létezik, ami kifejezetten a gyerkőcök tapintási érzékelésére épít. Mi azonban azt tapasztaltuk, hogy a csoportjainkba nagyon kedvelik ezeket a jellegű elfoglaltságokat a manók. Számukra is újdonság, hogy más módon más érzékszerveik használatával kell megoldaniuk feladatokat. A kukucskálók alatt ennél a verziónál különböző textúrájú anyagokat találnak. A kinyitás után a feladatuk, hogy ne csak megnézzék ezeket a felületeket, hanem kezükkel, ujjaikkal érintsék is meg. Érdemes biztatni őket, hogy ha egy mód van rá, próbáljanak meg az érintésre és nem a látott információkra hagyatkozni a párkeresésénél. A játék célja, hogy minden ablak nyitva legyen, tehát az összes elbújtatott anyag megtalálja a párját. Nagyon hosszú időre leköti a gyerkőcök figyelmét, nálunk egyértelműen a kedvenc játékok listáját bővíti ez a nyitogatós verzió is. A játék játszható egyszemélyes és csapatjátékként is. Ha többen vesznek részt a tevékenységben, érdemes annyira beavatkozni csak a folyamatba, amennyire ténylegesen szükségszerű, a ki-ki után következik sorrend kialakítása ilyen rész lehet. A jókedv garantált, miközben a nyitogatás során fejlődik a manók finom motorikus képessége, a pár keresés során pedig a logikai gondolkodásuk és memóriájuk is különleges edzésben részesül. A mosolyuk pedig várhatóan egészen nagyra nő, de ettől nem kell megijedni, azt mondják teljesen normális folyamat. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4215753998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mindennapi Montessori

Friss topikok

süti beállítások módosítása