Forma kukucskáló

_dsc0919.jpg

_dsc0920.jpg

Zárjuk a kukucskálós játékunkat az eddigi utolsó elkészített verzióval, ahol a formáké a főszerep.

 

Hozzávalók:

  • Nedves törlőkendő nyitható teteje
  • Erősebb ragasztó
  • Kartonpapír
  • Filctoll

 

Elkészítés

A nedves törlőkendőkről a nyitható tetőt kell majd használnunk. Legjobb esetben ez könnyen eltávolítható és csak minimális tisztítást igényel. Elsőként számoljuk ki hány különböző formával szeretnénk majd dolgozni. A kapott számot megduplázva megtudhatjuk, hány csomag törlőkendőre lesz szükségünk, hogy kivitelezni tudjuk a játékunkat. Az alap karton elkészítésével kezdjük a készítési folyamatot. Ahogy a fenti képen láthatjátok ebben az esetben egyszerűbben kiviteleztük az alaplap díszítését. Felhasználtuk a kukucskálók alatt szerepeltetett formákat, amiket felrajzoltunk a kartonunkra. Érdemes először felhelyezni a nyitható tetőket tetszőlegesen a kartonra. Ha ezzel megvagyunk, kivételesen fel is ragaszthatjuk őket, használjunk erősebb ragasztót, ami ellenáll majd a folyamatos nyitogatásnak. Ha felragasztottuk a kukucskálókat, rajzoljunk köréjük tetszőlegesen formákat, mi filctollal tettük ezt, hogy jól látható legyen, mégis gyorsan el tudjuk készíteni. A tetőket kinyitott állasba helyeztük és mindegyik belső elrejtett felületére felrajzoltuk az előre kitalált formákat. Egy forma kétszer szerepeljen az alapon, hiszen most is a párkeresés lesz majd a tevékenység alapja. Tapasztalatunk szerint a bölcsis korosztály gyerkőcök is gyorsan meg tudják különböztetni a következő pár formát. Háromszög, négyzet, téglalap, kör, ovális, ötszög. Persze további formákkal is egész nyugodtan kísérletezzetek. A rajzolás, színezés után, már használatba is vehetitek a játékot.

 

Játék menete/tapasztalatok

Nem véletlenül készítettünk ennyire sok verziót ebből a fajta játékból, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a gyerkőcök nagyon szívesen és sokszor használják a nélkül is, hogy külön kínálnánk őket. Tehát szeretik és élvezik. A színek, felületek, állatok után most a formákkal ismerkedhetnek játéktevékenység közben. A csoportjainkban tartott mindennapos foglalkozások során, minden nap ismerkedünk formákkal is, így a csoportjainkba járó gyerkőcöknek már nem volt ismeretlen sem az ovális sem az ötszög. Aki ez idáig nem találkozott ezekkel az se ijedjen meg, a manók nagyon gyorsan meg tudják különböztetni az egyes formákat egymástól. A játék célja most is, ahogy eddig is a párkeresés. A kukucskálók nyitogatása során a megtalált formák nevét és színét is érdemes mindig hangosan kimondani, így jobban rögzülnek majd. Egy olyan játék ez, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki szeretne kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni a játszva tanulásra, hiszen misem egyszerűbb, mint szórakozva, szinte teljesen észrevétlen tanítsuk meg gyerkőcünknek azokat a számunkra már egyszerű fogalmakat és különbözőségeket, amik később nagyon nagy hasznukra lesznek. Higgyétek el, nem kicsik hozzá. Máshonnan közelítik meg a kérdést, nem matematikai formákat látnak, csak keresik a párokat, viszont olyan tudást szereznek általa, amit még kisiskolás korukban is hasznosítani tudnak majd. A játék egyszemélyes játékként működik igazán, de használhatja egy időben több gyerkőc is, a memori szabályait követve így is nagyon izgalmas időtöltés. Kukucskáljatok velünk még egyszer, ebben a verzióban is. Persze nem ígérhetem, hogy nem készül további változat. Ki tudja, hiszen annyi lehetőség rejlik még benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7615906062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása